Zaplena nelegalnog vozila
Beoinfo
Zaplena nelegalnog vozila

Beoinfo

Zaplena nelegalnog vozila , Foto: Beoinfo

Pročitajte još:

 

- Izmenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju dobili smo proširena ovlašćenja, koja se tiču auto-taksi prevoznika. Vozilima koja su oduzeta upravljala su lica koja nemaju odobrenje za rad na teritoriji grada Beograda ili ne poseduju nikakve dozvole. Dokumentaciju koju sačinimo prilikom privremenog oduzimanja vozila prosleđujemo na dalji rad Sekretarijatu za inspekcijske poslove - kaže za „Alo!“ Nenad Lakić, šef operativnog centra komunalne policije.

Prema njegovim rečima, najveći problem u glavnom gradu predstavljaju upravo taksisti koji rade s dozvolama izdatim u unutrašnjosti. Kao što je „Alo!“ ranije pisao, najčešće se reč o dozvolama izdatim na teritoriji Pančeva, Apatina, Sečnja, Kovačice, Alibunara...

 

Trajno oduzeto devet vozila

Tokom prošle godine je iz saobraćaja isključeno više od 160 „divljih“ taksista, a devet vozila je trajno oduzeto. - Od početka primene širih ovlašćenja, zaključno sa 9. januarom, oduzeli smo 13 vozila od neregularnih taksista i svi predmeti prosleđeni su na dalji rad i nadležnost Sekretarijatu za inspekcijske poslove - kaže Lakić.

 

Naš sagovornik ističe da su izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju omogućile komunalnoj policiji da bolje i samostalnije obavlja kontrolu taksi prevoza, uz odličnu saradnju sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove.

Nenad Lakić

Nenad Vujanović

Nenad Lakić, Foto: Nenad Vujanović

- Prema našim procenama i saznanjima, na teritoriji Beograda usluge nudi između 120 do 150 neregularnih taksista. Njih ćete najčešće videti u večernjim satima, pretežno vikendom, a okupljaju se u blizini noćnih klubova i ugostiteljskih objekata. Ranijih godina, neregularni taksisti koristili su i praznike, kada je u Beogradu bilo više turista, a sada se situacija promenila primenom novih ovlašćenja komunalne policije - ističe Lakić.

Kontrola parkiranja

Jedan od najobimnijih zadataka koje komunalna policija obavlja jeste kontrola parkiranja u Beogradu. - Po odluci o komunalnom redu imamo pravo da kaznimo vozača ukoliko se njegovo vozilo nalazi na javnom mestu, odnosno, neobeleženom parking prostoru. Kazna iznosi 5.000 dinara. Dopunom odluke o radu naše službe ubuduće ćemo moći i da izdajemo naloge JKP „Parking servis“ za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, kao što čine saobraćajni policajci ili saobraćajni inspektori - objašnjava Nenad Lakić. On dodaje da će na taj način kontrola parkiranja u prestonici biti efikasnija. - S tom praksom počinjemo kada se steknu svi uslovi i definišu detalji - kaže sagovornik „Alo!“.

 

On dodaje da to ne znači da nelegalne taksiste nećete videti u centru prestonice, jer su mobilni, ali i to je trend u opadanju.