Nevreme, kiša
Masanori Jošida

 

Nevreme, kiša

Alo!/Masanori Jošida

Mnogi odreagovali negativno na promenu vremena, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Hronični pacijenti, ali i zdravi, osetili su mnoge tegobe, a lekari ne isključuju mogućnost da je to zbog nagle promene vremena i pada temperature vazduha za oko 20 stepeni.

Građani od prekjuče osećaju nervozu, malaksalost, bol u mišićima, pospanost, ali i jaku glavobolju.

- Došao sam kod lekara jer ne pamtim da me je ovoliko bolela glava. Spavao sam juče više od 15 sati - kaže Milovan P. (52), koga smo zatekli u Domu zdravlja Stari grad.

- Boli me svaki mišić. Ne znam da li je virus, pa sam došla kod lekara - dodaje Dragica Z. (63), koju smo zatekli u istoj čekaonici.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsednica sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu, kaže za „Alo!“ da su sve to moguće posledice promene vremena. Ona dodaje da su reagovali i hronični bolesnici.

- Kardiovaskularni bolesnici i oboleli od respiratornih bolesti osetili su ove meteorološke promene. Javljaju se ljudi i zbog upale dugih mišića i bolova u vratu. Naravno, hronični bolesnici neka prate svoje stanje. Ukoliko im se zdravstveno stanje pogorša, neka se jave svom izabranom lekaru - kaže prim. dr Dimitrijević.

Prema njenim rečima, bilo bi idealno da, ko može, ne izlazi ukoliko mu vremenski uslovi smetaju.

- Trebalo bi da piti dosta vode, odmarati se i izbegavati stres. Hronični pacijenti neka se pridržavaju propisane terapije - savetuje naša sagovornica.

Komentari (7)

Tanja

15.06.2018 07:58

Hvala vam za ovaj tekst...juče me je probudio bol oko srca...ustala sam i obavila jutarnje rutinske stvari a onda legla i spavala do 1h posle podne. Uspevalo mi je da se probudim na kratko, većinu dana sam prespavala. Mučio me ubrzan rad srca...Baš sam bila zabrinuta, ovaj tekst me je smirio.

Pera Detlic

15.06.2018 10:25

@Tanja - Gde ti je bio muz ....... zasto spavas sama?

Pera Detlic

15.06.2018 10:11

Da nije toliko nervoznih zbog pijace vode?

Tanja

15.06.2018 11:01

Peri Detlicu...Zašto mi se obraćate sa " ti?" Možda sam vršnjakinja vaše majke, bake...Kada bi muževi bili tako lekoviti, onda bi se razboljevale samo usedelice i udovice a nasilja u braku ne bi bilo. Na žalost, realnost pokazuje nešto drugo.

Tanja

15.06.2018 11:43

Za Peru Detlića...Ovaj tekst je ozbiljan, koristan, propisno napisan...a vaš komentar, na silu "duhovit", maliciozan i neukusno lascivan. Brzopotezno se projektujete na vulgaran način...Čudim se da vam je redakcija objavila komentar koji pokazuje sadržaj vaše "opterećene" podsvesti i kojim je i mene ponizila. A nije vam prvi put. Ni vama, ni redakciji.

Tanja

15.06.2018 11:58

Upravo se izvlačim iz teške upale pluća. Pijem jake antibiotike i trpim kontraindikacije. Nadjen mi je problem sa uvećanim srcem i sklerozom aorte. Ovih dana sam samo spavala. Imajući u vidu sve dijagnoze, jasno je i zašto sam bila zabrinuta. Vaš tekst me je smirio. Bila sam manje zabrinuta kad sam pročitala da su i drugi imali iste simptome i da doktori to tumače vremenskim neprilikama. Ispod ovakvog teksta nema mesta priprostim i neukusnim komentarima i nije lepo od vas što ste ih odobrili.

Tea

15.06.2018 13:16

Zar samo Beogradjane pogadja promena vremena? Ovi sto zive van Beograda ne?