Veliki uskršnji karneval
Promo
Veliki uskršnji karneval

Promo

Veliki uskršnji karneval, Foto: Promo

Još samo nekoliko dana deli nas od najvećeg hrišćanskog praznika povodom kojeg već treću godinu za redom, Gradska opština Palilula u saradnji sa organizatorima festivala, priređuje Beograđanima Veliki uskršnji karneval, koji će se i ove godine održati u centralnoj zoni Tašmajdanskog parka, 27. i 28. aprila.

Perkusionisti, mažoretkinje, štulaši, žongleri, kostimirani junaci, samo su neki od atraktivnih pratećih sadržaja koji će ulepšati ovaj dvodnevni festival prazničnog duha. Brojni muzički i plesni programi smenjivaće se na samoj festivalskoj bini, a najmlađe očekuje čak osam različitih kreativnih radionica među kojima su: radionica plesa, glume, pesničkog stavralaštva, muzička i likovna radionica kao i radionica scenskog stvaralaštva, oslikavanje lica i radionica za izradu kostima. U zabavnom gradu porodice će moći da uživaju u sadržajima kao što su jahanje konja u parku, projekcijama bioskopa na otvorenom kao i svim ostalim pratećim karnevalskim sadržajima.

Prvog dana karnevala program počinje u 12 časova svečanim otvaranjem i proteći će u znaku lepe i humane akcije u koju su uključeni osnovci svih sedamnaest škola sa opštine Palilula. Naime, u ovu veliku i društveno odgovornu akciju uključena su deca svih nižih razreda, koji su na radionicama likovne kulture uz pomoć svojih učitelja oslikali nekoliko hiljada uskršnjih jaja i dekorisali par stotina uskršnjih korpi koje će sve biti izložene na samom karnevalu, a posetioci će imati prilike da prilaganjem određene donacije, koju budu smatrali adekvatnom, postanu vlasnici nekog oslikanog jaja ili uskršnje korpe, i time podrže celu akciju.

Osnovci će se ujedno takmičiti i u posebnim takmičarskim disciplinama „izbor za najlepše oslikano jaje“ kao i „izbor najlepše ukrašene uskršnje korpe“ kako bi pomogli nekim od svojih drugara kojima je pomoć neophodna. Pobednik u pomenutim takmičarskim disciplinama odabraće cilj kojem će biti donirana ukupno prikupljena sredstva na karnevalu.

Drugi dan karnevala svakako će obeležiti takmičenja u kojima će posetioci moći da istaknu svoj zdrav takmičarski duh ukoliko se prijave za tradicionalno nadmetanje u „tucanju jajima“. U ovoj disciplini posetioci svih uzrasta mogu da oprobaju svoju sreću i osvoje lepe nagrade koje su pripremili organizatori karnevala. Ipak, takmičenje koje privlači uvek najveći broj posetilaca jeste „trka u puzanju beba“ u kojoj se i ove godine očekuje veliki broj prijavljenih mališana. Najbrža beba dobija nova kolica za proletnje šetnje koja i ove godine pobedniku trke donira Gradska opština Palilula.

Svi kreativni i programski sadržaju besplatni su za sve posetioce, a radno vreme karnevala je u subotu od 11 do 22 časa, dok je u nedelju nešto kraće, od 11 do 17 časova.