Ljuštenje paprika
E Stock Milos Rafailovic

E Stock Milos Rafailovic

Priprema ajvara, Foto: E Stock Milos Rafailovic

Posebno bi trebalo pripaziti gde i kako raspaljujete vatru za zimnicu, kaže za „Alo!“ Darko Dujović, šef komunalne policije.

Pročitajte još:

 

- U ovom periodu učestali su problemi spremanja zimnice na javnim površinama, i to najčešće na zelenim površinama, ispred zgrade, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, u zavučenim prolazima između zgrada. Paljenje vatre na tim mestima nije dozvoljeno, jer dolazi do prljanja ili oštećenja javnih površina. U tim slučajevima počiniocu se izdaje prekršajni nalog od 10.000 dinara - objašnjava Dujović.

Prema njegovim rečima, komunalna policija je tokom 2017. dobila 12 prijava i sve su zabeležene u septembru, a tokom ove godine pristiglo je sedam prijava.

Naši sugrađani najčešće su palili vatru na javnim površinama u Zemunu, na Paliluli i Čukarici, u omanjim parkovima preko puta zgrada, mada se aroma pečenih paprika mogla osetiti i u centru prestonice, u zavučenim delovima među stambenim objektima.

Od prošle godine najviše prijava je bilo u Novom Beogradu, kao i na obodima drugih prestoničkih opština, dok je najmanje prijava u prigradskim naseljima, gde su sugrađani uglavnom navikli na takve aktivnosti.

Najveći problem predstavljaju slučajevi pripreme zimnice na terasama stambenih zgrada, ističe sagovornik „Alo!“.

- Neretko dobijamo prijave građana da njihove komšije lože vatru na prostoru privatnih terasa. Osim što se upuštaju u rizik da izazovu požar, problem predstavlja i ometanje susednih stanova zbog dima. Zamislite da otvorite prozor i da umesto svežeg vazduha vaš stan ispuni dim. U takvim slučajevima postupamo sa inspektorima komunalne policije i preduzimamo određene mere, pišemo naloge i određujemo zabranu. Treba razviti svest i solidarnost kod građana da ne ometaju i ne ugrožavaju komšije i sugrađane - ističe Dujović i dodaje da je bilo slučajeva kada su njihovi pripadnici u redovnim patrolama otkrivali slučajeve loženja vatre na terasama.

Darko Dujović

Alo / Masanori Jošida

Darko Dujović, Foto: Alo / Masanori Jošida

 

Panika zbog dima

- Građani na terasama lože vatru na ugalj i drva ili pripremaju zimnicu na električnom roštilju. Zbog velike količine dima često nastane panika među komšijama, naročito u večernjim i noćnim satima. Naše ekipe tada izlaze na teren i ustanove da požara nema. Više puta se dogodilo da nam upravo u takvim situacijama stigne prijava za pravi požar, gde bismo brže stigli da nije bilo prvobitne dojave - kaže sagovornik iz vatrogasne brigade i dodaje da najviše takvih prijava ima u centru grada.

Koliko ozbiljno treba shvatiti potencijalnu opasnost od spremanja zimnice na improvizovanim šporetima, pločama ili rešetkama, pokazuju i iskustva vatrogasaca.

- Ljudi često zimnicu spremaju do duboku u noć. U takvim situacijama dešava se da izgube koncetraciju ili zadremaju nakratko. Dovoljan je samo sekund nepažnje da sve krene naopako, a vatra je izuzetno opasna u takvim trenucima - kaže za „Alo!“ jedan od pripadnika vatrogasne brigade.