Rupe na kolovozu - noćna mora vozača.
Foto Alo/Nenad Vujanović
Rupe na kolovozu - noćna mora vozača.

Foto Alo/Nenad Vujanović

Rupe na kolovozu - noćna mora vozača., Foto: Foto Alo/Nenad Vujanović

Kako „Alo!“ saznaje, štetu koja je eventualno nastala na automobilu ne morate da platite iz svog džepa, već imate pravo na nadoknadu štete. Naravno, pod uslovom da ispoštujete određenu proceduru.

Pročitajte još:

Naime, za oštećenja nastala usled udarnih rupa na ulicama prestonice zaduženo je JP „Putevi Beograda“, dok su za sve auto i magistralne puteve zaduženi „Putevi Srbije“. 

U „Putevima Beograda“ kažu da vozači u slučaju štete najpre moraju da pozovu saobraćajnu policiju, koja treba da obavi uviđaj i sačini zapisnik.

- Zahtevi za naknadu štete dostavljaju se pisarnici JP „Putevi Beograda“, u Masarikovoj ulici broj 5, na 16. spratu. Kako bismo zahtev za naknadu materijalne štete uzeli u razmatranje, neophodno je dostaviti zapisnik o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode MUP-a, zapisnik o opisu i proceni oštećenja ovlašćenog osiguravajućeg društva, predračun ili račun o popravci vozila ovlašćenog servisa, lični podaci oštećenog - kažu u tom preduzeću.

Rupe na kolovozu - noćna mora i pešaka

Foto Alo/Nenad Vujanović

Rupe na kolovozu - noćna mora i pešaka, Foto: Foto Alo/Nenad Vujanović

Vozači treba da znaju da je u takvim situacijama saobraćajna policija obavezna da izađe na lice mesta, jer se i oštećenje na vozilu zbog rupe smatra saobraćajnom nezgodom.

Preporučujemo i ovo:

Kako kažu u „Putevima Beograda“, u slučaju nematerijalne štete, kao što su povrede, potrebno je dostaviti i fotografije ili drugi dokaz o lokaciji na kojoj se desila predmetna nezgoda, fotografije nastalih povreda, lekarski izveštaj lekara specijaliste i lične podatke oštećenog.

Zahteve podnete Javnom preduzeću „Putevi Beograda“ razmatra i evidentira komisija za naknadu štete. Kako kažu u tom preduzeću, po svakom podnetom zahtevu za naknadu štete komisija prikuplja svu raspoloživu dokumentaciju koja je neophodna za donošenje odluke po zahtevu i obrađuje pristigle zahteve za naknadu štete.

Dokumentacija za zahteve za naknadu materijalne štete:

1. Zapisnik o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode MUP-a

2. Zapisnik o opisu i proceni oštećenja ovlašćenog osiguravajućeg društva

3. Predračun ili račun o popravci vozila ovlašćenog servisa

4. Lični podaci oštećenog

 

- Komisija za naknadu štete sastavlja zapisnik, u kojem ističe svoje mišljenje kada je reč o nadležnosti JP „Putevi Beograda“ na predmetnoj lokaciji, kao i ispravnost dostavljene dokumentacije. Taj zapisnik prosleđuje osiguravajućoj kući sa kojom ima zaključen ugovor o pružanju usluga osiguranja od odgovornosti, koja donosi konačnu odluku o visini eventualne naknade štete - kažu u „Putevima Beograda“.

Na naše pitanje koliko je vremena potrebno za nadoknadu štete, u tom preduzeću kažu da to ne zavisi samo od JP „Putevi Beograda“, već i od osiguranja sa kojim to preduzeće ima zaključen ugovor o pružanju usluga osiguranja od odgovornosti.

- Komisija za naknadu šteta JP „Putevi Beograda“ sastaje se najmanje jednom mesečno, zatim se kompletna dokumentacija sa zapisnikom prosleđuje osiguravajućoj kući - kažu u JP „Putevi Beograda“ i dodaju da odbijaju samo nekompletne zahteve ili one u kojima nema odgovornosti tog preduzeća, a da konačnu odluku o isplati naknade štete donosi osiguravajuća kuća.

Dokumentacija za zahteve za naknadu nematerijalne štete:

5. Fotografije ili drugi dokaz o lokaciji na kojoj se desila predmetna nezgoda

6. Fotografije nastalih povreda

7. Lekarski izveštaj lekara specijaliste 8. Lični podaci oštećenog