Turci
Privatna arhiva, agencija Jolly
Turci

Privatna arhiva, agencija Jolly

Gosti iz Turske na Kalemegdanu, Foto: agencija Jolly - Istanbul

Ekipa „Alo!“ obišla je centar grada i razgovarala s jednom od grupa turskih turista u Knez Mihailovoj ulici. Želeli smo da saznamo njihove utiske i šta im se najviše dopalo u Beogradu.

- Ovo je neverovatan grad. Prvi put sam ovde, ali sigurno ću doći ponovo s prijateljima. Verujem da će biti oduševljeni - rekao nam je 45-godišnji Ermin.

Borave sve duže

Od početka 2018, Beograd su posetila 63.952 gosta iz Turske (uz 102.628 noćenja). Procenat rasta je osam odsto kada je reč o dolascima i više od 12 odsto u noćenjima. Inače, najbrojniji gosti dolaze iz Turske, Nemačke, Irana, Kine, Grčke, zatim Rumunije, Italije, Poljske, SAD i Rusije.

Pored lepota prestonice, naši sagovornici puni su hvale i za svoje domaćine.

- Prezadovoljan sam ponudom i uslugom u restoranima. Hrana je odlična, ali najveći utisak na mene ostavila je atmosfera. Svuda su muzika, igra, pesma... Svi se vesele kao jedan - ističe 63-godišnji Feriz iz Antalije, kome se najviše dopala Skardalija.

Veliki broj posetilaca iz Turske čine mladi ljudi. Među njima je i dvadesetsedmogodišnji Kabir iz Istanbula, koji je s ekipom „Alo!“ podelio svoje utiske.

- Najviše sam došao zbog noćnih izlazaka. Zaista sam se odlično proveo u klubovima i kafanama, koje sam obišao. Tokom dana uživao sam u poseti vašim muzejima - rekao nam je Kabir i dodao da je Beograd od njega napravio ljubitelja kulture.

Turci

Privatna arhiva

Arkan Kerim, Foto: Privatna arhiva

Šta najviše privlači turske turiste saznali smo i od Arkana Kerima, predsednika Privredne komore za turizam Makedonije i vlasnika turističke agencije, koja organizuje „Balkansku turu“.

- Kulturno-istorijske znamenitosti, odlična zabava i noćni život, kao i restorani glavni su motivi posete Beogradu - kaže Kerim i dodaje da je i blizina važan faktor, jer let od Istanbula do Beograda traje svega sat vremena.

- Samo sa našom agencijom u Beograd nedeljno dođe 50 grupa sa po 40 gostiju - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Četiri vrste pasoša

Zanimljivo je pomenuti da Turci imaju četiri vrste pasoša. Svaki službenik koji je zaposlen u državnom preduzeću ima ispravu zelene boje, s kojim može da putuje po Evropi bez vize, jer država garantuje za njega. Prema rečima Onura Bugarića, zbog ove pogodnosti Turci rado biraju „Balkansku turu“. - Među gostima su najčešće profesori, nastavnici i lekari, željni kulture i istorije, s jedne strane, a tu je i omladina željna provoda s druge - objašnjava naš sagovornik i dodaje da postoje i crveni pasoši (koje imaju svi građani), crni za diplomate i sivi za pripadnike vojske i policije.

Turci

Privatna arhiva

Onur Bugarić, Foto: Privatna arhiva

 

Od mućkalice do muzeja

- Plan ture koji gosti iz Turske ispune u Beogradu obuhvata posetu Dedinju, Kući cveća, Hramu Svetog Save i Bajrakli džamiji. Po završetku ture imaju slobodno vreme, koje provode u tradicionalnim restoranima Skadarlije ili obilaskom muzeja - kaže za "Alo!" Bugarić. On dodaje da gosti iz Turske odlaze iz Beograda prezadovoljni gostoprimstvom, koje se ogleda u svim sferama, i da se uvek vraćaju s prijateljima.

 

 


 

 

Komentari (1)

Сараџогла

29.10.2018 19:57

Погледајте на интернету КОЛИКО СРБА ИМА У ТУРСКОЈ? Пише - ДЕВЕТ МИЛИОНА!Одлазили су тамо као робље или добровољно?ДАНАК У КРВИ!Отимање деце.Бројне ,,турске,, војсковође су били заправо срби.Босански срби углавном мрзе нас србе из Србије ,,јер мисле да смо ми овде турског порекла,,?А ми србијанци знамо да су они потомци кукавних срба који су утекли да се не боре против турака!Мeњали српска презимена и узимали таква која су ружна и за надимак?