Goran Vesić
Grad Beograd
Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

* Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom Simens, da u Beogradu počinje nova era upravljanja saobraćajem

* On je prisustvovao potrpisivanju ugovora između grada Beograda i Simensa o postavljanju adaptibilnog zonskog sistema upravljanja saobraćajem na 322 beogradske raskrsnice sa semaforima

* Ugovor je u ime grada Beograda potpisao gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović

Vesić je rekao da uspostavljanje ovog sistema znači da će 322 raskrsnice biti u jednom sistemu i da će se na njima dužina stajanja ili prolaza saobraćaja određivati softverski na osnovu gustine saobraćaja i tako kreirati „zelene talase”.

– Ovo je najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem u svetu i u Beogradu će značajno smanjiti saobraćajne gužve kada čitav sistem za dve godine bude u punoj funkciji – kazao je Vesić.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

– Beograd danas ima 650 semaforizovanih raskrsnica i njima se osim na četiri deonice upravlja ručno i po režimu koji je unapred utvrđen i koji se ne menja u odnosu na promenu stanja na ulicama. Od 2021. godine imaćemo 322 raskrsnice na kojima će softver na osnovu merenja gustine saobraćaja, satelitskim i putem kamera, određivati režim saobraćaja na semaforima. Primenom ovog sistema, gužve u saobraćaju će se biti manje za oko 15 odsto, za toliko se ubrzava vreme prolaska automobila kroz grad a smanjuje se i zagađenje u gradu – poručio je Vesić.

On je rekao da je ovo rešenje deo projekta „pametni grad” koji grad Beograd ubrzano priprema sa kineskom kompanijom Hjuavej o čemu će ugovor biti potpisan tokom jeseni ove godine, a koji će da omogući da kroz savremene tehnologije unapredimo kvalitet života građana u metropolama i da rešimo brojne izazove, poput saobraćajnih gužvi ili komunalnih problema.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

Vesić je najavio da Simensovo „pametno rešenje” za saobraćajne gužve radi tako što se primenjuje sistem za upravljanje saobraćajem po zonama, koji omogućava da se vozila usmeravaju u zavisnosti od gužvi, kao i da ima više zelenih talasa”.

– Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da će 2021. godine Beograd imati zaokružen adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na 322 raskrsnica sa semaforom, a vrednost ugovora je preko 2,8 milijardi dinara – rekao je Vesić.

Goran Vesić

Grad Beograd

Goran Vesić, Foto: Grad Beograd

 Bonus video

Pukla cev kod "OŠ Starina Novak"