Akcija čišćenja, Beograd
Alo!
Akcija čišćenja, Beograd

Alo!

Akcija čišćenja, Beograd, Foto: Alo!

Akcija čišćenja priobalja Save i Dunava počela je danas čišćenjem obale Dunava od hotela Jugoslavija do Brankovog mosta, dok će sutra biti očišćeno savska obala kod Čukaričkog rukavca, kao i kanal u Borči.

Pročitajte još:

U akciji su danas učestvovali i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Srbijavoda Goran Puzović, vlasnici splavova, zaposleni u Gradskoj upravi, radnici komunalnih preduzeća, građani.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je jedan od najvećih problema Beograda priobalje, odnosno sve ono što je tokom zime došlo rekom i zadržalo se na našim obalama.

- Beograd ima 270 kilometara obale, od kojih 130 kilometara Save, 140 kilometara Dunava, imamo oko 16 ostrva. Imamo više obala nego što imaju mnoge zemlje morske obale. Kao Grad nismo se do sada dobro odnosili prema svojim rekama i ne odnosimo se dobro prema obalama - rekao je Vesić.

Dodaje da će Beograd prestati da svoje otpadne vode izbacuje u reke i da u ovom trenutku postoji više od 100 ispusta direktnih u Dunav i oko stotinak u Savu, te da je to "zločin koji se čini prema rekama i prema gradu".

Akcija čišćenja, Beograd

Alo!

Akcija čišćenja, Beograd, Foto: Alo!

- Počeli smo da radimo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu i na taj način rešićemo u narednih nekoliko godina veliki problem i početi da čuvamo svoje reke - istakao je Vesić.

U današnjoj akciji čišćenja priobalja učestvuje stotinak ljudi. Vesić je istakao da Beograd zaslužuje da bude uređen, ali ne može da bude uređen ukoliko ga ne čiste sami Beograđani.

- Ne postoji to komunalna služba, preduzeće koje može da očisti Beograd ako ga ne čuvamo mi sami. Želimo da pokažemo kako se čuva grad i da svako treba da vodi računa da ne ostane nešto iza njegovog kućnog ljubimca, da se ne baca nešto na ulicu. Ako budemo tako čuvali naš Grad, on će postati moderan i uređen - istakao je Vesić.

On je dodao da će akcija čišćenja grada biti nastavljena tokom aprila meseca. Ističe da će odluka o postavljanju splavova biti završena do kraja godine i da će vlasnici splavova ubuduće imati obavezu da čiste oko svojih splavova.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović naglasio je da u dvodnevnoj akciji čišćenja priobalja učestvuju Vlada Srbije i Grad Beograd. 

On je pozvao vlasnike splavova da izbace sve što im je nepotrebno na najbližu stazu kako bi danas radnici komunalnih preduzeća to mogli da odvezu na deponiju.

Pozvao je sve građane da podrže akciju, ali i da sugerišu i predlože nove lokacije koje bi u prestonici trebalo očistiti.

Glumac Svetislav Bule Goncić kaže da se rado odaziva svakom ovakvom pozivu i da grad treba učiniti što lepšim za šetnju pored reka, da priobalje ne bude zapušteno.

- Pozivam i svoje kolege da dođu i podrže ovakve akcije, to je osećaj odgovornosti prema sredini u kojoj živimo - zaključio je on.