Goran Vesić
Promo
Goran Vesić

Promo

Goran Vesić i Slobodan Stanojević  Foto: Promo

 

* Danas se obeležava 90 godina postojanja "Zelenila Beograd"

* Goran Vesić učestvovao je u akciji povodom jubileja

* U Beogradu zasađeno 90 simboličnih stabala 

 

U sadnji su učestvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je najavio dve nove akcije, generalni direktor "Zelenila Beograd" Slobodan Stanojević i zaposleni u tom preduzeću.

"Ove godine obeležavamo 90 godina od kad postoji ''Zelenilo Beograd''. To nije najstarije gradsko preduzeće, imamo i starijih, ali to jasno govori o tome koliko se dugo u Beogradu vodi računa o komunalnom sistemu i da grad bude uređen", rekao je Vesić.

Računajući 90 stabala crnog bora koja su zasađena danas i sve ono što će biti zasađeno do kraja godine, precizirao je da će "Zelenilo Beograd" ove godine zasaditi oko 4.000 stabala.

Goran Vesić

Promo

Goran Vesić, Foto: Promo

 

To preduzeće, naveo je, u Beogradu održava oko 70.000 stabala u drvoredima i više stotina hiljada stabala koja se nalaze parkovima.

"Beograd je do pre pet godina imao pokrivenost zelenilom oko 14 odsto, a sada smo na oko 15 odsto i naš cilj je da u narednih desetak godina dođemo do 25 odsto. Taj cilj je vrlo ambiciozan, da li ćemo u tome uspeti videćemo, ali nećemo uspeti ako ne budemo stalno sprovodili akcije, ako se ne budemo trudili da sadimo nova stabla u Beogradu", rekao je Vesić.

U skladu sa tim, najavio je da će tokom jeseni u Beogradu biti pokrenute dve akcije od kojih je jedna "Drvo generacije" u okviru koje će svaka generacija prvaka u svakoj školi imati mogućnost da zasadi svoje drvo i brine o njemu narednih osam godina, ali i kasnije.

Na taj način će se, dodao je, kod nahmlađih širiti kultura poštovanja prema zelenilu i zaštiti životne sredine.

Pročitajte još:

 

Vesić je pojasnio da je druga akcija koja se priprema, za koju je tender u toku, aplikacija na mobilnim telefonima putem koje će građani Beograda moći da vide šta će se sve saditi i gde tokom naredne godine i tako moći da izaberu neko stablo i kupe ga.

"Na taj način će to stablo postati njihivo i pored stabla će stajati natpis sa njihovim imenom. Verujemo da će ove dve akcije izazvati veliki ođek i da ćemo na taj način još više uključiti građane, kada je u pitanju sadnja novih stabala na teritoriji grada Beograda", dodao je Vesić.

Generalni direktor JKP "Zelenilo Beograd" Slobodan Stanojević je rekao da se zaposleni u tom preduzeću iz godine u godinu trude da pruže nove sadržaje i da unaprede prostor u Beogradu, a sve u interesu građana.

"Razne forme, cvetni zidovi, vertikalno ozelenjavanje, razdelne trake po gradskim saobraćajnicama...sve su to nove forme zelenila koje bi trebalo da unaprede kvalitet stanja na terenu", dodao je on.

Kao primer naveo je park Ušće koji je, kako je rekao, pre oko tri godine bio jedna apsolutno zapuštena površina koja je održavana samo u meri osnovnog komunalnog uređenja, a sada je jedan od najlepših parkova u Evropi.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!