Beograd
Privatna arhiva
Beograd

Privatna arhiva

Beograd, Foto: Privatna arhiva

Gostujući na RTS-u, Vesić je kazao da će Beograđani 1. septembra dobiti trg kakav imaju svi veliki evropski gradovi, njime će krenuti trolejbuski, autobuski i automobilski saobraćaj, postavljena je nova rasveta, ugrađeno je šest pametnih klupa, zasađeno 19 stabala zelenila, a na raspolaganju će biti i besplatan internet.

PROČITAJ JOŠ:

Vesić je najavio da će u narednih mesec dana biti očišćen i spomenik Knezu Mihailu, koji, podseća, dugo nije čišćen.

Trg će, prema njegovim rečima, postati manifestacioni trg na kome će se održavati niz kulturnih događaja, a prvi među njima biće predstava Narodnog pozorišta 8. septembra.

Osim Trga, navodi Vesić, biće puštena za saobraćaj i Karađorđeva ulica, ali će se u toj ulici nastaviti radovi na izgradnji trotoara i keju.

Beograd

Privatna arhiva

Beograd, Foto: Privatna arhiva

- U drugoj fazi, počećemo da radimo kej od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta. Kej će izgledati isto kao Beograd na vodi, s dečjim igralištima, biciklističkim stazama – rekao je Vesić.

On je istakao da će 1. septembra biti završeni i Topličin venac i Park vojvode Vuka, dok će dan ranije početi da funkcioniše „vrabac servis” - četiri mala električna autobusa koja će besplatno voziti građane i turiste kroz pešačku zonu.

Osim toga, u subotu će početi da rade i potapajući stubići koji okružuju pešačku zonu oko Knez Mihailove, a koji zahvaljujući kameri prepoznaju tablice i na taj način omogućavaju da ulaze vozila hitne pomoći, policijska kola ili građani koji žive u pešačkoj zoni.

Beograd

Privatna arhiva

Beograd, Foto: Privatna arhiva

Govoreći o projektu „četiri bulevara”, koji podrazumeva rekonstrukciju ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, kaže da će 1. septembra tri velike raskrsnice - Starine Novaka, Bulevar despota Stefana i Takovske, biti otvorene.

- Deo od Takovske do Stanoja Glavaša biće pušten do 1. septembra, do 10. septembra biće završen deo do Starine Novaka, a što se tiče od Ruzveltove do 27. marta problem sa tom ulicom je što su majstori pronašli kanalizacione cevi koje su starije nego što je pisalo projektom – naveo je Vesić

To je produžilo radove, dodao je, i kazao da očekuje da će i ti radovi biti gotovi tokom septembra, a da kompanije koje rade neće plaćati penale jer su radovi produženi iz objektivnih razloga.

Beograd

Privatna arhiva

Beograd, Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li će 2. septembra ponovo biti gužve u Beogradu, Vesić je kazao da je Beograd veliki grad gde se mesečno registruje 4.000 novih automobila, te zbog toga u određenim delovima dana, kao i u ostalim velim gradovima, postoje gužve.

Prognoza za naredne dane je užasna! Prvo ćemo se kuvati, a onda nas čeka još veće mučenje!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 29.08.2019. 15:12 Prema vremenskoj prognozi RHMZ-a, danas nas na teritoriji Srbije očekuje pravi letnji dan. Foto: Tanjug/Zoran Zestic * Prema prognozama meteorologa, pravo tropsko vreme zadržaće se do kraja ove nedelje * Od sledeće sledi nagli pad temperature * Biće svežije za 7 do 10 stepeni Celzijusa, sa mestimičnim pljuskovima i grmljavinom, a ponegde je moguća i nepogoda Četvrtak nam donosi sunčano i toplo vreme uz jugoistočni slab i umeren vetar.

On je podsetio da je imao sastanak sa saobraćajnom policijom i Sekretarijatom za saobraćaj koji su u poslednjih desetak dana proveravali raskrsnice, menjali dužinu svetla na semaforima, a od septembra, najavljuje, na svim većim raskrsnicama biće postavljeni saobraćajni policajci.

Najavio je i da će Grad Beograd početkom septembra potpisati ugovor sa kompanijom „Simens”, koja je dobila na tenderu za postavljanje adaptivnog sistema saobraćaja, a to znači da će već na jesen semafori na 150 beogradskih raskrsnica sami, na osnovu gustine saobraćaja, menjati dužinu svetla.

– Taj sistem će nam pomoći da se bitno ubrza saobraćaj – rekao je Vesić.

Upitan za sudar dva autobusa i putničkog automobila koji se dogodio jutros u Beogradu, Vesić je kazao da je autobus poslat na tehnički pregled, te će se razlog nezgode naknadno utvrditi.

– Očigledno ovde nije bio ljudski faktor, ovde je problem kvar na autobusu. Kada se završi tehnički pregled, znaćemo tačno šta je razlog i preuzećemo određene mere – rekao je Vesić.

BONUS VIDEO: