Ada Ciganlija
Alo!/Vladimir Marković
Ada Ciganlija

Alo!/Vladimir Marković

Ada Ciganlija, Foto: Alo / Vladimir Marković

1. Ada Ciganlija

Poznata kao „beogradsko more“, Ada Ciganlija je jedna od najposećenijih plaža u prestonici. Prostor oko Savskog jezera je u celosti uređen, tako da nije ni čudo što na ovom izletištu ima više od 50 sportskih terena na otvorenom. Ljubitelji adrenalina mogu se oprobati i na žičari za skijanje na vodi, penjanju na veštačku stenu, bandži džampu, pejntbolu...

2. Lido

Preko puta Zemunskog keja nalazi se kupalište Lido, u okviru Velikog ratnog ostrva. Do male, ali lepe plaže, dolazi se pontonskim mostom. Na kupalištu dežuraju spasioci, a na vodi policijska patrola i ambulantni brod. Posetioci mogu da uživaju i u prirodi ostrva, na kojem se nalaze mnoge zaštićene vrste ptica i biljaka. Obezbeđen je i prostor za roštiljanje, pijaća voda, fudbalski, odbojkaški tereni...

Lido

Alo / Masanori Jošida

Lido, Foto: Alo / Masanori Jošida

3. Ada Huja

Kupalište sa karting-stazom (nezvanično najvećom na Balkanu), toboganima, ljuljaškama, terenima za odbojku na pesku i tenis... Poznato je kao - Ada Huja. Nalazi se na četiri kilometra od centra grada. Nekadašnja deponija, zbog izvora sumporne vode, postala je ponovo jedna od destinacija, gde se Beograđani sklanjaju od vrućine.

Ada Huja

Alo / Privatna arhiva

Ada Huja, Foto: Alo / Privatna arhiva

4. Bela stena

Ova rečna ada na desnoj strani Dunava, poznata kao Bela stena ili Čakljanac, udaljena je oko 12 kilometara od Beograda. Peščana plaža okružena je netaknutom prirodom i bujnom vegetacijom. Do nje se dolazi organizovanim prevozom u letnjim mesecima.

5. Gročanska ada

Ova ada predstavlja jedno od većih šumskih područja u Beogradu. U hladu vrba, topola, jasena i bagrema, kupači se često susreću s lokalnim pecarošima, ali kako mesto još nije urbanizovano, ima mesta za sve. Ada, koja se na godišnjem nivou, navodno, pomera za 200 metara, ima posebnu atrakciju - hrast star više od 150 godina.

Gročanska ada

Alo / Privatna arhiva

Gročanska ada, Foto: Alo / Privatna arhiva

6. Zabran

Popularno izletište, sa divljom plažom, nalazi se u istoimenoj šumi kod Obrenovca. Sugrađani u letnjim danima biraju Zabran zbog trim-staze i mira koji prerasta u nirvanu, okruženu sa 60 hektara šume.

7. Ada Međica

Ova plaža nalazi se na istoimenom ostrvu, drugom po veličini u Beogradu. Uz kupalište je netaknuta priroda, mir, šumsko prostranstvo od oko 60 hektara, teniski teren i pešačka staza kojom se može obići celo ostrvo. Tokom letnje sezone, do plaže se dolazi čamcima, koji saobraćaju od novobeogradskih blokova i Ada Ciganlije na svakih 15 do 30 minuta.

Ada Međica

Alo / Privatna arhiva

Ada Međica, Foto: Alo / Privatna arhiva