Beogradske elektrane
Shutterstock
Beogradske elektrane

Shutterstock

Beogradske elektrane, Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas dispečerski centar "Beogradskih elektrana" i tom prilikom rekao da su elektrane otpočele celodnevni režim grejanja.

- Važno je napomenuti da je u pripremi ove sezone sve urađeno na pravi način, tako da smo spremno dočekali drugi hladan talas. Sudeći po učestalosti reklamacija, u odnosu na prethodne godine, možemo da zaključimo da je sistem izuzetno stabilan i da odlično funkcioniše. Reč je o sistemu koji je vrlo kompleksan, tako da se 320.000 stanova, odnosno 22 miliona kvadratnih metara greje na ovaj način. To je jedan od najvećih grejnih sistema u ovom delu Evrope - rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, očekuje nas sedam hladnih dana za koje Grad Beograd potpuno spreman.

- Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" još od devedesetih godina radi na rešavanju problema vezanih za zagađenje vazduha. Ranije smo imali 194 kotlarnice, a sada samo 22. Plan je da u narednom periodu bude ugašeno još sedam, a sledeća je na listi ona u naselju Sava Kovačević u Zemunu. Što se ostalih kotlarnica tiče, u školskim ustanovama je oko 75 odsto sistema zamenjeno novim, ekološki prihvatljivijim sistemima - precizirao je Radojičić.

Zoran Radojičić

Promo

Zoran Radojičić, Foto: Promo

On je izjavio da je obezbeđeno oko sto miliona dinara kako bi se nastavio proces gašenja ovih kotlarnica i da su to bitni faktori za poboljšanje kvaliteta vazduha. Akcenat će biti na individualnim ložištima, što čini oko 50 procenata, a tu se može tražiti jedan od uzroka za ovaj vid zagađenosti vazduha.

Gradonačelnik se osvrnuo i na tempo vakcinacije, posebno u javnom sektoru.

- Posle zdravstvenih radnika, radnici komunalnih službi su bili najizloženiji i najaktivniji u prethodnih godinu dana. Verujem da je Beograd jedan od gradova sa najvećim procentom vakcinisanih radnika iz javnih službi. Više od pet hiljada radnika je vakcinisano i nastavićemo istim tempom - zaključio je Radojičić.