Đorđe Mušicki
Alo / Nenad Vujanović
Đorđe Mušicki

Alo / Nenad Vujanović

Đorđe Mušicki, Foto: Alo / Nenad Vujanović

U beogradskom haosu veoma je važno da čovek pronađe svoju svrhu i da se time bavi u životu, ističe Đorđe Mušicki, profesor fizike u penziji, koji na pitanje koliko ima godina odgovara - 96 i po.

- Oduvek sam se bavio onim što najviše volim - teorijskom fizikom i klasičnom mehanikom. Odmah nakon studiranja sam počeo da radim na fakultetu. Divno je biti među studentima, zaintrigirati ih za ovu materiju. Kada čovek radi nešto što ga ispunjava, to ga čini živim i tada je uspeh zagarantovan. Verujem da su me sve te generacije tokom 32 godine rada učinile dugovečnim i tako dugo mladim - priča nam taj Voždovčanin i dodaje da još prati radove svojih studenata, među kojima su mnogi akademici, na šta je veoma ponosan.

Kako kaže profesor, za dugovečnost je donekle odgovorna i genetika. U njegovoj porodici mnogi su dočekali da gase i po 100 svećica na rođendanskoj torti. Pokazao nam je fotografiju iz 1937. godine.

- Na njoj je cela moja porodica, a među njima moja majka, koja je rođena 1888. godine, i baka, rođena 1860. Obe su dočekale pozne devedesete godine - kaže Đorđe.

U drugom delu grada, tačnije na Vračaru, posetili smo Milicu Milosavljević. Ona ima 97 godina i otkrila nam je da su, po njenom mišljenju, osnova kvalitetnog života i receptura dugovečnosti porodične vrednosti i fizička aktivnost.

Milica Milosavljević

Alo / Masanori Jošida

Milica Milosavljević, Foto: Alo / Masanori Jošida

- Svojoj deci uvek pričam da je osnova zdravog života fizička aktivnost i lagana hrana. Odmalena sam mnogo pešačila. Prvo do škole, zatim do posla. Tada nije bilo prevoza, tako da sam morala da prelazim i po 30 kilometara korak po korak. Mislim da se to pozitivno odrazilo na moje zdravlje, kao i to što sam uvek izbegavala tešku i masnu hranu. Prosto, žena mora da vodi računa o sebi - kaže nam penzionerka i napominje da je presrećna što ima veliku porodicu, sina i ćerku, četvoro unučadi i pet praunuka, kao i da je porodična okupljanja za rođendane podmlađuju.

Prema njenim rečima, da bi čovek bio srećan, pre svega mora sebe da poštuje. Tek onda može da pronađe partnera sa kojim će proživeti život u zdravlju i veselju.

- Bez sreće, ljubavi, tolerancije i razumevanja nema ni dobrog braka, a samim tim ni zdravog života - ističe Milica.

Milenko Rozarević (96), naš treći sagovornik, otvorio nam je vrata svog doma sa velikim osmehom. Penzioner sa Dorćola ističe da je za dug život važno samo da se poštuju dva pravila.

Milenko Rozarević

Alo / Masanori Jošida

Milenko Rozarević, Foto: Alo / Masanori Jošida

- Prvo pravilo je da nema pravila. Čovek treba da radi ono što ga čini srećnim. Drugo pravilo je izbegavati lekare, oni će uvek naći neku boljku za lečenje. Kada čovek prođe svašta u životu, kao što sam ja partizanske dane, Goli otok, nauči se da više ceni život, da se više smeje i da uvek ima vremena za dobar vic - smatra Rozarević, koji se dva puta ženio. Na naše pitanje da li bi se oženio i treći put pitao je da li je reporterka slobodna za brak.

Taj šaljivi gospodin, koji je tokom Drugog svetskog rata živeo u Nemačkoj, Rusiji i Francuskoj, i govori jezike tih zemalja, ističe da u poslednjih 15-20 godina pije medovaču uz obroke.

- Sam je pravim od domaće rakije, a uz laganu večeru popijem čašu crnog vina - kaže Milenko.