Beograd, korona, gužva
Alo.rs
Beograd, korona, gužva

Alo.rs

Beograd, korona, gužva, Foto: Alo.rs

Stojčić je rekao da se projekat sastoji iz nekoliko koraka, kao i da je ideja da tokom tekuće i naredne godine širi centar grada u potpunosti bude prilagođen osobama sa posebnim potrebama, naročito kada su u pitanju slepi i slabovidi ljudi.

– Naša obaveza je da grad prilagodimo svim ljudima koji imaju potrebe da se kreću kroz grad, a primera radi u Beogradu živi oko 12.000 slepih ljudi. Oni svakog dana doživljavaju situacije u kojima ne mogu slobodno da se kreću. Njihovo kretanje je veoma ograničeno i zbog toga u svojim domovima provode veći deo vremena nego što bi to bio slučaj da je grad u potpunosti prilagođen njihovim potrebama. Na nama je da uradimo sve elemente urbanog mobilijara, ali i elemente koji se nalaze na kolovozu i trotoaru, kako bi osobe sa invaliditetom mogle slobodno da se kreću – rekao je Stojčić.

On je podsetio da na Trgu republike postoje taktilne ploče koje predstavljaju pomoć slepim i slabovidim ljudima pri kretanju.

Glavni urbanista Marko Stojčić

Grad Beograd

Glavni urbanista Marko Stojčić, Foto: Grad Beograd

– Imamo jasno definisane pozicije pešačkih prelaza, a jako je važno da su kolovoz i prostor predviđen za pešake u istom nivou. Veoma je važno da ne postoje fizičke prepreke, kako bi se osobe sa invaliditetom slobodno kretale bilo da su, primera radi, slabovidi, da se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima. Pored fizičkih prepreka koje će biti uklonjene u svim važnijim pešačkim koridorima, kao i u blizini svih gradskih atrakcija. Biće uvedeni različiti vidovi signalizacije, poput zvuka koji će osobama koje imaju problema sa vidom omogućiti da u svakom trenutku znaju da li je u tom trenutku predviđen prelazak ulice za pešake ili ne. Vrlo brzo će takva vrsta signalizacije biti na raspolaganju slabovodim i slepim ljudima na Trgu republike – istakao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, u sva vozila javnog prevoza će uskoro biti dodati uređaji za zvučna obaveštenja o lokaciji na kojoj se trenutno nalazi vozilo kako bi slepi i slabovidi ljudi mogli lakše da se snalaze u prostoru.

– Postoji puno segmenata ovog projekta, a prvi korak je javni poziv da građani pošalju predloge koje smatraju potrebnim za lakše funkcionisanje svih osoba sa invaliditetom. Sve to će biti objedinjeno, a nakon toga uslediće raspisivanje javnog konkursa za izgled svih tih elemenata u prostoru. Kada dobijemo idejna rešenja, ove godine ćemo uraditi projektnu dokumentaciju i obezbediti sredstva za 2022. godinu kako bi najznačajnija mesta i pravci u gradu bili u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom. Beograd će biti jedan od prvih gradova u Evropi koji će na taj način osobama sa posebnim potrebama prilagoditi najznačajnije lokacije u gradu – zaključio je Stojčić.