Taksi kontrola
Alo / Masanori Jošida
Taksi kontrola

Alo / Masanori Jošida

Komunalna policija proverava taksiste, Foto: Alo / Masanori Jošida

Kada je reč o Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, odnosno o delu koji uređuje oblast auto-taksi prevoza, komunalna policija je pre šest meseci Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture podnela zahtev za dopunu zakona. Vlada Republike Srbije je 4. oktobra Skupštini Srbije predložila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, istakao je za „Alo!“ Darko Dujović, šef komunalne policije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Mi smo do sada mogli da postupamo po odluci Grada Beograda, a to je proveravanje da li su taksisti uredno parkirani, da li su istakli tablu, obezbedili identifikaciju… Za dalji postupak smo morali da kontaktiramo sa inspektorima za drumski saobraćaj. Sada, kada se utvrdi da vozila nemaju nikakav dokument za taksi prevoz, moći ćemo da izdamo potvrdu o privremenom oduzimanju i da ga sa vozilom prosledimo njihovom odeljenju za drumski saobraćaj u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koje će proceniti da li su ispunjeni svi uslovi da se to vozilo trajno oduzme - kaže Dujović i dodaje da je ovo veliki korak, koji će omogućiti komunalnoj policiji da iskoreni „divlje“ taksiste u Beogradu.

Nakon ove promene, drugi značajan pomak u ovlašćenju komunalne policije je zaustavljanje taksi vozila. Kako do sada nisu imali mogućnost zaustavljanja vozila u pokretu, taksisti su često bežali i time ugrožavali bezbednost komunalnih policajaca i ostalih sugrađana.

Darko Dujović

Alo / Masanori Jošida

Darko Dujović, Foto: Alo / Masanori Jošida

Kada ovaj zakon stupi na snagu, komunalni policajci će imati pravo da izdaju naređenja za zaustavljanje taksi vozila.

- Dobar deo taksista je znao da nemamo pravo da ih zaustavljamo u vožnji i to su maksimalno koristili. Bilo je situacija da neregularni taksisti na određenim lokacijama, kao što je „Beton hala“, krenu da beže kada nas vide, jer znaju da ne smemo da ih zaustavimo - kaže Dujović.

Napadi na komunalne policajce

Najviše napada na komunalnu policiju, prema rečima našeg sagovornika, bilo je upravo u kontroli taksi prevoza. Kako kaže, dešavaju se gotovo svakog meseca.

- To se najčešće dešavalo na aerodromu, u „Beton hali“ i u samom centru grada. Na najdužem odsustvu je bila koleginica J. S., koja je prišla nepropisno parkiranom taksisti na Terazijama. Kada ju je video, pokrenuo je auto kako bi izbegao kaznu i pritom je udario vozilom. Zadobila je ozbiljniju povredu noge, kolena, zbog čega je mesecima nosila gips - kaže Dujović.

Treća olakšica za ove čuvare zakona je to što će dobiti pravo da pišu prekršajne prijave, koje će od sada ići direktno sudiji za prekršaje.

- Do sada smo mogli samo da sačinimo zapisnik i predamo ga inspektorima za drumski saobraćaj, koji su podnosili prijave sudiji za prekršaje. Praktično, ovaj korak će biti preskočen, pa će ceo proces biti kraći i efikasniji, a i mi ćemo moći da da pratimo prekršajni postupak i ako je potrebno uložimo žalbu - kaže Dujović i ističe da kazne ostaju iste.