ALEKSANDAR BUGARSKI LEPOTOM SVOJIH DELA ZADUŽIO SRPSKI NAROD Čovek koji je stvorio otmeni Beograd

Na tome da je Beograd danas tako lep grad uglavnom možemo da zahvalimo Aleksandru Bugarskom!

Narodno pozorište
Narodno pozorište, Foto: Shutterstock

Iako je mnogo od njegovog rada srušeno, zaboravljeno i izgubljeno, ono što je ostalo dovoljno je da se u srpsku prestonicu iznova i iznova zaljubljujete.

Postoje ljudi koji su lepotom svojih umetničkih dela zadužili ceo srpski narod. Jedan od takvih bio je i Aleksandar Bugarski, najznačajniji arhitekta svog vremena u Srbiji i čovek koji je projektovao neka od najlepših beogradskih zdanja. Može se reći da je gospodin Bugarski glavni „krivac“ za neka od najlepših zdanja srpske prestonice. Među njegovim delima nalaze se zgrada Narodnog pozorišta u Beogradu, Stari dvor (Skupština grada Beograda), Dom društva Crvenog krsta, zgrada bivšeg ministarstva prosvete, danas poznatija kao Dom Vukove zadužbine…

Osim ovih najznačajnijih dela, u bogatom opusu Aleksandra Bugarskog nalazi se još 126 javnih i privatnih zgrada. Za neke se i danas zna, nekih građevina više nema, a neke su izmenjene do neprepoznatljivosti.
Samo u Knez Mihailovoj ulici projektovao je desetak kuća za najuglednije Srbe svog vremena. Danas ih je ostalo manje od polovine, ali tu su zdanja na Zelenom vencu 14, u Brankovoj 24… Aleksandar Bugarski je ukrasio i Sabornu crkvu.

Takođe, treba napomenuti da Aleksandar Bugarski nije gradio samo u Beogradu. Projektovao je crkve u Loznici i Ritopeku, školu „Svetozar Marković“ u Novom Sadu, Okružno načelstvo u Smederevu, kao i Verthajmove radničke kuće u Beču.

Stari dvor

Stari dvor, zgradu u duhu akademizma i s dekoracijom antičkog, renesansnog i baroknog porekla, Aleksandar Bugarski je uradio na osnovu zamisli i prema uputstvima kralja Milana Obrenovića. Zdanje su prvobitno krasile i dve velike kupole sa pozlaćenim krunama na vrhu, ali je teško oštećeno u oba svetska rata, pa današnji izgled Dvora samo delimično podseća na ono što je Bugarski zamislio, iako su u osnovi zadržani prvobitni raspored i izgled.

Narodno pozorište

Narodno pozorište prvobitno je trebalo da se nalazi na Zelenom vencu, ali nakon što je taj projekat propao, za lokaciju je izabran današnji Trg republike. Bugarski je zgradu zamislio i projektovao kao reprezentativnu građevinu koja će opštim izgledom podsećati na čuveno milansko pozorište „Skala“. Naročitu pažnju posvetio je oblikovanju fasade orijentisane prema trgu. Zgrada je završena 1869. godine, a 30. oktobra iste godine izvedena je i prva predstava „Posmrtna slava kneza Mihaila“. Do danas je doživela nekoliko rekonstrukcija i proširena je, ali je i dalje reč o jednom od najlepših zdanja Beograda.

Dom Vukove zadužbine

Današnji Dom Vukove zadužbine podigao je sudija Dimitrije Mita Golubović i prvo je bio sedište ruskog carskog konzulata, a onda Zavod za srpsku ratnu siročad, da bi od 1879. godine u njemu bilo smešteno Ministarstvo prosvete. Zgrada na adresi Kralja Milana 2 rekonstruisana je nekoliko puta, ali je i danas jedna od najstarijih u tom delu Beograda. Godine 1988, dodeljena je Vukovoj zadužbini na trajno korišćenje i upravljanje.

Ko je bio Bugarski?

Bugarski je rođen 1835. u Austrougarskoj (danas Slovačkoj), u inženjerskoj porodici. Njegov otac Jovan je porodicu doveo u Srbiju 1840. godine, ali je nakon promene dinastije morao da se preseli u Novi Sad, gde je Aleksandar najverovatnije završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je u Budimpešti, ali se 1867. godine vratio u Srbiju, gde je, kao jedan od prvih školovanih arhitekata, radio u Ministarstvu građevina u Beogradu, gradu u kojem je i podigao najveći broj svojih građevina. Preminuo je 1891. godine u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju, ali njegovo grob više ne postoji, jer je 1920. godine prekopan. Do današnjih dana nije sačuvana nijedna fotografija ovog arhitekte.

 

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi