Podela kanti
Privatna arhiva
Podela kanti

Privatna arhiva

Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još:

 

Svako domaćinstvo u naseljima u kojima se prelazi na tehnologiju odvoženja otpada putem PVC kanti dobija po dve takve kante. Ona obeležena plavom bojom namenjena je odlaganju reciklabila, a kanta zelene boje odlaganju klasičnog kućnog smeća. Kante su zapemine 240 litara, a sugrađanima će znatno olakšati samo odlaganje ali i izbacivanje otpada čime će imati kvalitetniju komunalnu usluga.

U „Čistoći“ napominju i da je održavanje kanti, ali i njihova popravka ili eventualna zamena usled oštećenja, isključivo obaveza korisnika. Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, zbog čega se apeluje na njihove nove vlasnike da kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara, jer to dovodi do trajnog oštećenja kante koju će morati da zamene o sopstvenom trošku.

Podela kanti

Privatna arhiva

Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

Akcija besplatne podele kanti sugrađanima koji žive u naseljima sa individualnom izgradnjom pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja smeća, a u uskim ulicama zbog nemogućnosti postavljanja kontejnera, a sugrađanima olakša izbacivanje komunalnog i reciklabilnog otpada.

Preporučujemo i ovo:

 

JKP „Gradska čistoća“ je do sada podelilo zelene PVC kante za nešto više od 60.000 domaćinstava u Beogradu.

- Tokom 2019. godine pored poboljšanja komunalnih usluga koje pruža naše preduzeće, insistiraćemo i na razvoju procesa reciklaže. Zato smo i počeli sa podelom kanti za prikupljanje reciklabilnog otpada, ali ne samo za domaćinstva. Uskoro će takve kante dobijati i skupštine stanar,a kao pravna lica, sa kojima ćemo potpisati ugovor o preuzimanju ambalažnog otpada – kaže Marko Popadić direktor JKP „Gradska čistoća“.

Podela kanti

Privatna arhiva

Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

On ističe da je ovaj projekat od velikog značaja jer se tako sprečavaju nesavesni sekundarni sakupljači da izvlače sirovine iz kontejnera što se gotovo svakodnevno dešava.

- Na ovaj način podižemo i svest o važnosti reciklaže i pravilnom zbrinjavanju otpada. Takođe, tehnologija odvoženja smeća putem PVC kanti znatno utiče i na smanjenje formiranja „divljih“ deponija u Beogradu, ali i povećava količine otpada koji ide na dalji proces reciklaže, odnosno smanjuje količinu smeća koja se pohranjuje u Vinči, pa samim tim i pritisak na jedinu javnu gradsku deponiju – ističe Popadić.

Podela kanti

Privatna arhiva

Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

 

Naknadno preuzimanje kanti

Tokom uručenja kanti koje će se obavljati od 8.00 do 14.00 časova tokom ovog vikenda, sugrađanima će biti predočena dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je jedina njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće“ nemaju pravo da ulaze na privatan posed. Iz tog preduzeća obaveštavaju sugrađane da svi oni koji ne budu u mogućnosti da kante preuzmu tokom ove podele, naknadno se mogu javiti Pogonu Palilula kako bi dobili kante za svoje domaćinstvo.