PROMENA TEHNOLOGIJE SAKUPLJANJA I ODNOŠENJA SMEĆA "Čistoća" deli PVC kante u naselju Železnik

JKP "Gradska čistoća" danas počinje sa podelom PVC kanti za 570 domaćinstava na opštinama Voždovac i Čukarica

Podela kanti
Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

Sugrađanima će tokom vikenda na upotrebu biti predato nešto više od 1 140 kanti za potrebe odlaganja klasičnog komunalnog, ali i kante za odlaganje reciklabilnog otpada.

 

Svako domaćinstvo u naseljima dobija po dve PVC kante, i to zelenu 240 litara namenjenu odlaganju klasičnog komunalnog otpada i plavu iste zapremine za odlaganje reciklabilnog otpada. Sugrađanima će prilikom uručenja kanti biti predočena i dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da će biti u obavezi da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, kako bi radnici „Čistoće“mogli da ih isprazne. Prelaskom na ovakav način sakupljanja i odvoženja smeća, sugrađanima će znatno olakšati samo odlaganje ali i izbacivanje otpada čime će imati kvalitetniju komunalnu uslugu.

Podela kanti
Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

Akcija besplatne podele kanti sugrađanima koji žive u naseljima sa individualnom izgradnjom pokrenuta je sa ciljem da se poboljša organizacija odnošenja seća, a u uskim ulicama zbog nemogućnosti postavljanja kontejnera.

JKP „Gradska čistoća“ je tokom matra meseca, podelilo kante za oko 600 domaćinstava u naselju Nove Ledine i nastavilo u aprilu na opštini Palilula, a tokom maja meseca PVC kante dobiće domaćistva na opštinama Čukarica i Voždovac.

Podela kanti
Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

Podsećamo sugrađane da je održavanje kanti, ali i njihova popravka ili eventualna zamena usled oštećenja, isključivo obaveza korisnika. Kante su namenjene samo za odlaganje komunalnog i reciklabilnog otpada, ali zbog čega se apeluje na njihove nove vlasnike da se kante ne koriste za odlaganje šuta, zemlje, pepela i žara, jer to dovodi do trajnog oštećenja.

Podela kanti
Podela kanti, Foto: Privatna arhiva

Tehnologija odvoženja smeća putem PVC kanti znatno utiče i na smanjenje formiranja „divljih“ deponija u Beogradu,ali i povećava količine otpada koji ide na dalji proces reciklaže, odnosno smanjuje količinu smeća koja se pohranjuje na deponiji u Vinči.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi