Višeslava Mijailović
Alo/ Marko Metlaš
Višeslava Mijailović

Alo/ Marko Metlaš

Višeslava Mijailović, Foto: Alo/ Marko Metlaš

Dok šetate Zemunom, pažnju će vam sigurno privući nesvakidašnji natpis na pekari: „Ivanjička krompiruša: dinar - samo za trudnice”. Odličan marketinški potez, pomislili bi mnogi. Međutim, razlog za ovakav postupak je potpuno drugačiji! Višeslava i Milomir Mijailović, vlasnici ove pekare, godinama su pokušavali da dobiju dete. Nakon 18 godina i pet vantelesnih oplodnji, san im se konačno ostvario! Uspeli su da dobiju sina Srećka.

Pročitajte još:

Kako kaže ovaj par, kada su saznali da je novi član njihove porodice na putu, nakon toliko godina, poželeli su da svoju radost podele sa drugim ženama koje takođe očekuju prinovu. Od tog dana, već tri godine, svaka trudnica koja dođe u njihovu pekaru dobija pitu krompirušu za dinar.

- Celi život smo davali da bismo Srećka dobili, sada nam ga je Bog dao i mi nastavljamo da dajemo, koliko smo u mogućnosti - kaže Višeslava i dodaje da dosad nije bilo zloupotreba i da i u buduće neće voditi istragu. Svaka žena koja kaže da je trudna dobija krompirušu za dinar. Ako neka ne govori istinu, neka joj služi na čast - kaže naša sagovornica.

Ova akcija je Milomirova zamisao, baš kao i sve prethodne. Supruga Višeslava priseća se njegovih reči svakog puta kada bi se uključio u neku: „Bićeš i ti trudnica jednog dana“. I iako je Višeslava već bila izgubila nadu, Milomir nije. Kada se njihova želja ostvarila, nisu prestali da čine dobra dela.

Na Srećkov prvi rođendan darovali porodilje sa po 5.000 dinara

Srećkov dolazak na svet nije obradovao samo njegove roditelje, već i mnoge druge zemunske mame i bebe. Za Srećkov prvi rođendan, njegovi roditelji obradovali su svaku mamu koja je tog dana dobila bebu. Zemunke su bile oduševljene kada su im u porodilište, poput nagrade za hrabrost i buduću požrtvovanost, doneli po krompirušu i vaučere vredne 5.000 dinara.

Pored svakodnevnog poklanjanja pite trudnicama, Mijailovići se aktivno bave humanitarnim radom. Tako su učestvovali u akcijama „Teleton“, „Nedelja porodičnog jedinstva: Rađajte se i množite“, davanja pomoći građanima Svilajinca i ugroženima zbog poplava i drugim.

- Nismo nikakvi bogataši, podstanari smo, imamo kredit, ali ono što imamo, delimo s onima kojima je najpotrebnije - kaže Višeslava, koja je od posla jedva našla vreme da razgovara s nama.

Pekara koja podstiče natalitet

Njihova najnovija inicijativa je da svakom radniku ili radnici, koji dobiju dete tokom rada u pekari, po rođenju deteta poklone 100.000 dinara. Ovo je neke sugrađane začudilo, a drugi sumnjaju u istinitost ove tvrdnje. Ipak, u pekari s nestrpljenjem očekuju prvu prinovu nekog od svojih radnika, kako bi mogli da dokažu iskrenost svojih namera.

- Na pekari je istaknut natpis koji govori o poklonu, ili bolje reći nagradi, koja čeka svakog zaposlenog ili zaposlenu koji dobiju dete - kaže Višeslava i dodaje da trenutno traže i nove zaposlene, ali da već 15 dana niko nije konkurisao.

Njihova humana delatnost ne počinje i ne završava se ovim. Već godinama, Mijailovići su poznati kao veliki dobrotvori, o čemu svedoče brojna priznanja i svedočanstva koja su dobili za svoja dobra dela.

- Ništa od ovoga ne radimo ni zbog kakve reklame, niti da se hvalimo. Želimo da pomažemo ljudima kojima je pomoć potrebna i da podstaknemo natalitet – istakli su za „Alo!“ ovi humani pekari.

Popusti za trudnice

Ova zemunska pekara nije jedini primer beogradskih ugostitelja koji imaju posebne pogodnosti za buduće mame. Na jednom splavu na Savi postoji poseban artikal, kafa za trudnice, po ceni od simboličnih devet dinara, neke pak poslastičarnice imaju besplatne kolače i limunadu, a postoje i privatne klinike koje imaju akcije u kojima trudnice mogu besplatno obaviti potrebne analize.

Komentari (3)

romanov

28.09.2018 08:09

svaka im cast snasli se za besplatnu reklamu..ali malo neposteno,,prvo,,za dinar pita sa krompirima cija proizvodna cena je 5 din,,a sto se tice radnika od to dvoje sto tamo rade kozna kad ce neko dase uda ili9 ima decu tako da i tu nema troskova,,a sto se tice njihove price malo je deplasirana,,t,j,,sasvim obicna jer kod nas ima mnogo parova koji su dobili decu,cak vecina dvojke i trojke,,uostalom setili tek posle 12 god. kad im je oslabila prodaja pita,,osim toga sto je najjeftinija pitu kromp

Mišur

28.09.2018 09:23

Ovim ljudima yahva;nost svkovrsna, a političare nek je sram i stid što i ovi ljudi svoje malo dele, umesto države koja bi trebalo o svima a posebno o majkama, deci, starijima i nemoćnima da brine

Kikiriki

28.09.2018 11:11

Bog vas blagoslovio i živi bili sto godina, srećni sa svojim Srećkom!!!! Suze su mi krenule čitajući ovaj tekst.