Rušenje bespravno izgrađenog objekta na Adi Huji
Privatna arhiva
Rušenje bespravno izgrađenog objekta na Adi Huji

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, novembra 2018. godine, kada je nadležnost sa opština prešla na gradsku građevinsku inspekciju, u Beogradu je srušeno 15 bespravno građenih objekata ukupne površine oko 20.000 kvadratnih metara, izjavila je Tanjugu gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović.

Navela je da je to daleko više nego isti period prethodne godine, ali i više nego prethodnih decenija što, istakla je, jasno govori da sadašnja gradska vlast ima jasnu političku volju da stane na put bespravnoj gradnji.

PRIZOR KOJI JE ZBUNIO BEOGRAĐANE Zastoj u Ruzveltovoj ulici zbog neverovatne scene! (FOTO)

“To se i vidi na terenu. Imamo veliku pomoć od strane drugih institucija i organa u vidu obezbeđivanja sredstava i opremanja inspekcije, kao i odličnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima što je jako važno u ovim postupcima”, rekla je Božović.

Rušenje zgrade

Youtube printscreen

Rušenje zgrade, Foto: Youtube printscreen

Među bespravno građenim objektima koji su porušeni je, kaže, bilo i poslovnih i stambenih objekata, ali i dodaje da se građevinska inspekcija ne vodi kriterijumom namene objekta, već pre svega time da je izgrađen u skladu sa zakonom i važećim propisima ili mimo toga.

Osnovni kriterijum kojim se vodi inspekcija je, ističe Božović, zaštita javnog interesa, bezbednost građana i dece i uklanjanje objekata sa javnih površina.

Podsetila je da postoji čitav set kazni za bespravnu gradnju, od inspekcijskih mera koje se ogledaju u obustavi izvođenja radova, stavljanju trake odnosno zatvaranju gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanju objekata do podnošenja krivičnih i drugih kaznenih prijava.

“Od početka primene novog zakona mi smo zatvorili više od 350 bespravnih gradilišta. Podneto je više od 300 krivičnih i drugih kaznenih prijava za delo građenje bez građevinske dozvole i po našim saznanjima do sada je pravosnažno osuđeno oko 100 lica”, precizirala je Božović.

Govoreći o tome koje mere Grad preduzima u cilju sprečavanja divlje gradnje, rekla je da se kontrolišu sva gradilišta i da, ukoliko se utvrdi da dolazi do neslaganja, odstupanja od građenja inspektor preduzima sve zakonom predviđene mere u zakonom predviđenim rokovima, kao što je zatvaranje gradilišta i u krajnjoj instanci uklanjanje bespravnog objekta.

Bonus video: Siniša Mali o povećanju plata i penzija