Prizor iz Drajzerove
Ognjen Radošević

 

Prizor iz Drajzerove

Ognjen Radošević

Prizor iz Drajzerove, Foto: Ognjen Radošević

 Kako je tokom predavanja rekao Lambe Đorelijevski, nekadašnji šef odseka za suzbijanje narkomanije u MUP-u, nema srednje škole u Beogradu u kojoj nema droge.

- Nisu uvek učenici dileri, ali dileri koriste učenike da bi došli do onih koji će za njih raditi i koji će za njih nalaziti nove korisnike, kao i do onih koji će početi sa konzumiranjem - objasnio je on.

Neki roditelji se uplaše kada se suoče sa problemom, neki kasno primete da se sa njihovom decom nešto loše dešava, a neki jednostavno nisu dovoljno zainteresovani. Uglavnom, kako je naglasio predavač, oni su najslabija karika u tom nesrećnom lancu.

- Najbitnija i najslabija karika su roditelji. Od njihove volje, snage i istrajnosti, kao i od prethodno izgrađenog odnosa sa detetom zavisi da li će priča o narkomaniji početi i kako će se završiti - istakao je on i naveo brojne pozitivne, ali i negativne primere porodica koje su se borile sa opakom zavisnošću.

Iskustva roditelja

Svi prisutni roditelji složili su se da je potreba za takvim predavanjima velika. - Odavde odlazim sa novim znanjima. I to pre svega u vezi sa komunikacijom sa detetom i načinom kako da otkrijem ukoliko mu zapreti opasnost od droge, to mi je i bilo najbitnije - rekla nam je jedna od prisutnih mama. - Droga je među mladima bila i u vreme mog školovanja, ali ono što sam ovde čuo daje mi nove načine za praćenje detetovog ponašanja, na šta treba da obratim pažnju, šta da uradim ako do toga dođe - podelio je sa nama utiske jedini prisutni tata.

 - Roditelji očekuju od sistema da reši sve, da ukine drogu, da spreči njihovu decu da se drogiraju, a ne shvataju da je to nemoguće. Čak ni zemlje u kojima su uvedene smrtne kazne za posedovanje ili prodavanje droge nisu to uspele - priča naš sagovornik.

Predavanje u O.Š.

M. J. M.

Predavanje u O.Š. "Svetozar Marković", Foto: M. J. M.

 Veliku opasnost, kako je naveo Đorelijevski, predstavljaju i ona deca i roditelji koji lažu sebe da takozvane „lake droge“ nisu opasne.

- Svaka droga može da ubije! Samo je pitanje količine, stanja organizma i kvaliteta supstance, od toga zavisi da li će se to desiti odmah. Poznat je slučaj jednog četrnaestogodišnjaka koji je probao cigaretu marihuane, povukao dva dima i nakon kratkog vremena umro - priča on i dodaje da je takvih primera mnogo.

Najčešći razlog za drogiranje jeste identifikacija sa okolinom. Mladima je neprijatno da se razlikuju od drugara, pa pristaju i na konzumaciju narkotika da bi se uklopili u okolinu.

Predavanje u svim vračarskim školama

Ovaj projekat pokrenut je zbog sve češće pojave raznih zavisnosti u najmlađoj populaciji. Biće sprovedeno 25 predavanja, tako da će biti obuhvaćeno svih šest osnovnih škola na teritoriji Vračara. - Počeli smo od škole „Svetozar Marković“, ali nastavljamo i sa ostalim školama, tako da će svi roditelji vračarskih osnovaca imati priliku da saznaju više o opasnostima koje prete, kao i o načinima za prepoznavanje i merama borbe protiv toga - rekao je za „Alo“ Dragi Lukić, član Veća GO Vračar i nekadašnji direktor škole.

 U svim slučajevima presudan je uticaj roditelja.

- Roditelji i deca moraju imati zdrav odnos, u kojem dete ima poverenja da vam ispriča šta se dešava u njegovom životu. Da vam kaže da mu je tako nešto ponuđeno. Vi u tom trenutku ne smete da ga krivite ili kažnjavate, već da zajedno smislite - savetuje Đorelijevski, koji je tokom svoje duge karijere uvideo da deca koja imaju kvalitetnu vezu sa roditeljima retko počnu da se drogiraju, a ukoliko do toga dođe, lakše se oslobađaju loših navika.

 

Tagovi