Mirijevo
Google street view
Prozor

Profimedia

Zatvaraju prozore da im smrad ne ulazi u kuću, Foto: Profimedia

Jedan od izvora neprijatnih mirisa koji se uvlače u stanove na Mirijevu, na koji žitelji ove beogradske opštine sumnjaju, jeste krematorijum na groblju Lešće. Od muke zbog povremenog nesnosnog vonja, neretko se pozatvaraju prozori u celom naselju, a stanari se našale da žive na ruži ne vetrova već - deponija: Pančevo, Lešće, Vinča.

Sumnje uvek prvo pobudi deponija u Vinči, a krivac za meštane su i hemikalije nošene vetrom iz pravca Pančeva, ali po društvenim mrežama kruži i, još uvek nezvaničan razlog, uprt prst u jedino groblje u Beogradu specijalizovano za kremiranje pokojnika, Lešće.

Građani tvrde, najteže im je da izdrže neprijatne mirise u večernjim satima.

- Ja stvarno ne znam odakle više dopiru "miomirisi" po Mirijevu. Te Pančevo, te krematorijum, te Vinča. Da li se svi beogradski smradovi skupljaju kod nas? A kao Mirijevo vazdušna banja. Da, kako ne - iznervirana je jedna Mirijevka.

- Fabrika postoji na Adi Huji, kontejneri svuda prepuni smeća, Vinča je takođe blizu. Razni otrovi su svuda, tako da jedan krematorijum mislim da baš i ne utiče na naše zdravlje toliko i da nema razloga za brigu - mišljenje je njene komšinice.

U pretpostavkama da je u vazduh umešan u manjim količinama i dim sa Lešća, ispostavilo se da ima istine.

- Nije isključeno da se zbog vremenskih prilika (visoka vlažnost vazduha) oseti neuobičajen miris, ali pri samom odabiru lokacije krematorijuma radile su se procene mesta na kojima postoje odgovorajuće ruže vetrova koje bi to umanjile, odnosno neutralizovale - kažu iz "Pogrebnih usluga" i napominju da krematorijum kao pogonsko gorivo koristi tečni nafs (TNG) i činjenica je da u odnosu na klasična goriva izduvni produkt sagorevanja znatno manje degradira životna sredina.

Inače, isti neprijatan miris oseća se i na Karaburmi i na Ćalijama, delovima grada koji su veoma blizu Mirijeva.

Komentari (1)

Saveta

08.07.2018 17:21

Mene interesuje gde se odlažu fekalije iz mobilnih WC? Čini mi se da je to uzrok povremenog nesnosnog smrada u pojedinim delovima Beograda.