Turisti
Alo / Ognjen Radošević
Turisti

Alo / Ognjen Radošević

Turisti, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Samo u vreme održavanja fajnal fora Evrolige, glavni grad dočekao je više od 15.000 gostiju iz Turske, Litvanije, Rusije i Španije.

Sve više gostiju

Prema podacima Sekretarijata za upravu, sektor statistike, u prva tri meseca 2018. ukupno 106.575 turista iz inostranstva boravilo je u Beogradu, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na isti period lane.

Najveće atrakcije u prestonici su one koje svedoče o njegovoj istoriji, spomenici kulture, crkve, parkovi... Jelena Stanković, PR Turističke organizacije Beograda, otkriva za „Alo!“ koje lokacije gosti iz inostranstva vole da posećuju.

- Turci su najbrojniji gosti. Počeli su da dolaze pre šest-sedam godina. U Beogradu ima dosta spomenika iz turskog vremena, a najviše obilaze Kalemegdan, naročito česmu Mehmed-paše Sokolovića - kaže Stankovićeva.

Česma Mehmed-paše Sokolovića

Alo / Vladimir Marković

Česma Mehmed-paše Sokolovića, Foto: Alo / Vladimir Marković

 

Zadužbina turskog vezira

Česma Mehmed-paše Sokolovića podignuta je između 1576. i 1577. godine i predstavlja jedinu zadužbinu ovog turskog vezira u Beogradu. Smeštena je neposredno uz ostatke unutrašnjeg utvrđenja, pored staze koja kroz Defterdarovu kapiju vodi ka Donjem gradu. Mehmed-pašina česma bila je zatrpana do 1938, kada su na njoj izvedeni prvi konzervatorijski radovi.


Prema njenim rečima, turisti koji se najčešće vraćaju u Beograd su Grci.

- Grci vole da obiđu Kulu Nebojša, a svaki put iznova posete spomenik Rigi od Fere, kao i istoimenu ulicu. To im Beograd čini veoma bliskim, pa mu se iznova vraćaju - ističe sagovornica „Alo!“.

Prva žrtva ustanka

Riga od Fere je bio grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva. Ulica s njegovim imenom nalazi se pored kalemegdanske tvrđave. U njoj je spomenik Grku, koji je zadavljen u Kuli Nebojša u Beogradu. Rigine poslednje reči bile su: „Ja sam posejao bogato seme. Dolazi čas kada će moja zemlja brati slavno voće.“ Pošto je ubijen, telo mu je bačeno u Dunav.

Riga od Fere

Alo / Nenad Vujanović

Riga od Fere , Foto: Alo / Nenad Vujanović

Top-lista najbrojnijih turista u 2017.

1. Тurska 82.271

2. Hrvatska 50.517

3. Nemačka 46.503

4. Grčka 45.451

5. BiH 42.603

6. Slovenija 42.085

7. Bugarska 38.294

8. Izrael 35.882

9. Kina 33.384

10. Crna Gora 32.198

11. Italija 29.571

12. Ruska Federacija 29.564

13. Rumunija 28.298

14. Makedonija 27.652

15. SAD 26.285

U srpsku prestonicu su u poslednje četiri godine počeli da dolaze i turisti iz drugih delova sveta.

- Otkako su ukinute vize u nekoliko zemalja i uspostavljeni direktni letovi, u našu prestonicu su počeli da dolaze i gosti iz Izraela, Irana, Indije, Kine, Rusije. Među njima, najbrojniji su posetioci iz Izraela. Oni obilaze mesta povezana s njihovim nasleđem, kao što su Sinagoga i Jevrejski istorijski muzej - zaključuje Jelena Stanković.

Sinagoga

Twitter

Sinagoga, Foto: Twitter

 

Vole crkve i manastire

Prema statistici Turističke organizacije Beograda, stranci u prestonici najviše vole religijsko-istorijske obilaske.

- Najviše traže obilaske crkava i manastira, kao i razgledanje šireg centra grada. Ono što je novo u poslednjih nekoliko godina jesu obilasci muzeja, a naročito je popularna poseta Muzeju savremene umetnosti. Kada se otvori Narodni muzej, postaće nezaobilazna destinacija - naglašava Jelena Stanković.