GODINAMA SE ČEKALO NA OVO Beograd više neće izgledati isto! Uskoro promena u centru grada! (FOTO)

Dobro pogledajte i zapamtite to što vidite

Jutarnji program, Studio B
Jutarnji program, Studio B , Foto: Printscreen

Vaznesenjska crkva u Beogradu, smeštena na adresi Admirala Geparta 19, u centru prestnice, pored svog duhovnog i kulturnog značaja, danas je posebno bitna u svom istorijskom kontekstu.

Naime, uoči Drugog svetskog rata, na istom mestu se nalazilo sklonište od bombi okupatora. Ipak, spletom tragičnih okolnosti, upravo na tom mestu život je izgubilo oko 180 Beograđana, među kojima i sveštenstvo.

Kasnije, žrtvama šestroaprilskog bombardovanja u dvorištu Vaznesenjske crkve, koja inače postoji od davne 1863, podignut je granitni krst, kao jedini nadzemni svedok velikog stradanja.

Jutarnji program, Studio B
Jutarnji program, Studio B , Foto: Printscreen

Prema rečima sveštenika jereja Arsenija Arsenijevića, starešine Veznesenjske crkve, postoji i nekoliko spomen-ploča, međutim ono što je novost jeste predstojeća izgradnja dostojnog spomenika žrtvama.

Kako je on napomenuo, u saradnji sa gradskim vlastima dogovorena je izgradnja kapele u dvorištu crkve, do ulice Kraljice Natalije, koja će svedočiti o žrtvi i u kojoj će se moliti, a čijem se podizanju nada do 2021. godine.

- Bilo bi lepo da se to desi na 40-godišnjicu od stradanja 6. aprila 1941. godine - kazao je on prilikom gostovanja u jutarnjem programu Studija B.

Jutarnji program, Studio B
Jutarnji program, Studio B , Foto: Printscreen

Iako novi spomenik svakako neće narušiti postojeći izgled crkve, koja je pod zaštitom države, predviđena kapela će biti značajna novina u oku posmatrača.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi