Blok 19 a
Privatna arhiva
Blok 19 a

Privatna arhiva

Krenje komunalnog reda u bloku 19 a, Foto: Privatna arhiva

Prema rečima sugrađana tog kraja, taj problem traje već dugo i stanari su se obraćali firmi GTC kako bi ukazali na problem. Nažalost, rešenje problema se ne nazire.

- Problem bahatog parkiranja i vožnje po pešačkoj stazi nije od juče, ali nesnosno je postalo nakon obnove jednog restorana koji iznajmljuje prostor od GTC-a. Automobili na stazu ulaze preko pešačkog prelaza i velikom brzinom voze do mesta gde bahato parkiraju, a odatle izlaze preko zelene površine i uništavaju je - kaže Nebojša Marković i dodaje da su na ulaz na stazu postavljene žardinjere, ali da ih vozači pomeraju.

Kršenje komunalnog reda u bloku 19 a

Privatna arhiva

Kršenje komunalnog reda u bloku 19 a , Foto: Privatna arhiva

- Dešavalo se da komšinica šeta sa detetom u kolicima, drugo vodi za ruku, a vozač iz auta svira da se pomeri. Kada mu je uzvratila da je to pešačka staza, on je povukao ručnu i izašao sa rečima: „Hoćeš i tebe i decu sada da pregazim, pomeri se!“ - prenosi Marković iskustva svojih komšija.

„Alo!“ se, tragom informacija dobijenih od stanovnika Bloka 19 a, obratio firmi GTC sa sledećim pitanjima - da li su zakupci prostora ili kompanija GTC dobili dozvolu za parking-mesta koja postoje iza poslovne zgrade; da li je tačno da je to protivpožarni put zgrade (jer postoje hidranti) i, ako jeste, da li je dozvoljeno parkiranje; da li su se kompaniji obraćali stanari; šta će GTC preduzeti povodom ovog slučaja.

Odgovor našem listu bio je kratak:

- Obaveštavamo Vas da nismo dostupni za komentar po ovim pitanjima.

Nakon ovakvog odgovora, „Alo!“ je kontaktirao sa Sekretarijatom za komunalne poslove.

Kazne za kršenje komunalnog reda 50.000

dinara za pravno plus 5.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu 5.000 dinara za fizičko lice

 

- Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je, u cilju zaštite površine javne namene i površine u javnom korišćenju kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, zelenoj površini oko objekta javne namene i zelenoj površini u javnom korišćenju. Radi sprečavanja ugrožavanja bezbednosti učesnika u saobraćaju, komunalni policajac ima ovlašćenje uklanjanja, premeštanja vozila, kao i postavljanje uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila - kažu u Sekretarijatu.
U JKP „Gradsko zelenilo“ za „Alo!“ kažu da je zelena površina u ulici Vladimira Popovića u programu održavanja JKP „Zelenilo - Beograd“.

Prijavite problem

Kako nam je rečeno u Sekretarijatu, radi efikasnijeg i pravovremenog postupanja komunalnih policajaca, prijave za narušavanje komunalnog reda mogu se uputiti Sekretarijatu na broj 0800/110-011, koji je otvoren za građane 24 sata dnevno, i u vreme vikenda i praznika. Sa mobilnog telefona poziva se broj 011-309-0007.

 


- JKP „Zelenilo - Beograd“ će u dogovoru sa resornim Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove Grada Beograda pronaći adekvatno rešenje za nesavesne vozače. Do pronalaženja rešenja preduzeće će pojačati obilaske predmetne lokacije i, u slučaju da zatekne vozila na zelenoj površini, preduzeti mere u skladu sa utvrđenom procedurom podnošenja prijava inspekciji - rečeno je našem listu.

Protest stanara bloka

Kako kaže naš čitalac, stanari bloka planiraju da organizuju za protest ispred zgrade GTC-a. - Hoćemo da ukažemo na probleme i sigurnost ljudi i dece. Hoćemo da pitamo zašto GTC nije omogućio pristup za dostavna vozila? Zašto institucije ne kazne GTC i društveno neodgovorne firme poput njih? Kako grad koji želi u EU šalje sliku baš ljudima iz EU, koja ima sedište u toj zgradi, kao i jedna ambasada i nekoliko svetski poznatih kompanija? - kaže Marković.