Otvaranje festivala
Beoinfo
Otvaranje festivala

Beoinfo

Otvaranje festivala, Foto: Beoinfo

Oni će učestvovati na 12. Međunarodnoj studentskoj nedelji, najvećem festivalu tog tipa u jugoistočnoj Evropi.

Zanerke Bagdatkizi (21) iz Kazahstana jedna je od gošći, koju smo zatekli na svečanom otvaranju u Skupštini grada.

Studentkinja iz Kazahstana

Alo!/Nenad Vujanović

Studentkinja iz Kazahstana, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Ona kaže da studira ekonomiju u svojoj zemlji, a da se prijavila da učestvuje u Međunarodnoj studentskoj nedelji, kako bi na predstojećim radionicama radila na rešavanju socijalnih problema, a posebno na kreiranju kvalitetne edukacije za siromašne.

- Nadam se da ću to i postići! Beograd mi se inače mnogo dopada. Došli smo pre dva dana i uspela sam da vidim tu evropsku arhitekturu u zapadnjačkom miksu - objašnjava ona kroz smeh.

Studente je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je naglasio da se posetioci lako zaljube u duh naše prestonice.

- Beograd je univerzitetski centar. Mladi ljudi dolaze iz različitih krajeva Srbije s velikim nadama i snovima, a naš cilj je da tu energiju pretvorimo u šanse i mogućnosti. Duboko verujem da će mladi, pametni i inovativni ljudi, poput vas, promeniti svet nabolje - rekao je Radojičić.

On je pozvao studente da prikupljaju znanja, iskustva i veštine i budu iskreni prema sebi.

- Ako ste svesni svojih slabosti, možete raditi na prevazilaženju ličnih i društvenih ograničenja. Unapređivanje sebe je najteži, ali i najinspirativniji zadatak pred vama. Istovremeno, to je i put ka uspehu - naveo je on.

Na otvaranju značajne manifestacije bila je i Tatjana Cvetkovski, predstavnica Ministarstva prosvete, koja je podsetila na tradiciju festivala, dugu 12 godina.

- On okuplja i povezuje ne samo učesnike u radionicama, već i javnost za koju su mnogi događaji otvoreni. Festival podstiče komunikaciju među kulturama i koordinaciju - navela je ona.

Događaju su prisustvovali i Olga Dević, predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije, te Natalija Stojiljković i Vladimir Živanović, predstavnici Međunarodne studentske nedelje u Beogradu.