Studentska soba u Beogradu
Alo / Masanori Jošida
Studentska soba u Beogradu

Alo / Masanori Jošida

Studentska soba u Beogradu, Foto: Alo / Masanori Jošida

Kraj mukama za većinu studenata biće izlazak preliminarne rang-liste, koji se očekuje 19. septembra, dok će konačna biti objavljena 27. septembra. Studenti starijih godina studija konkurišu za dom na matičnim visokoškolskim ustanovama do 31. oktobra, a datumi objavljivanja rang-lista za njih još nisu precizno određeni, ističu u Ustanovi studentski centar „Beograd“. Raspodele su zakazane za 28. i 29. septembar i tradicionalno će se održati u „Karaburmi“.

- Najveći broj kandidata koji ostanu bez mesta u domu su studenti prve godine, jer prema našim statistikama, samo najbolji đaci dobijaju mesto u nekom od studentskih domova. U prethodnoj školskoj godini, za smeštaj je konkurisalo 1.962 brucoša, a mesto u domu je dobilo 1.100. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo je ovu potrebu i doneta je odluka da se poveća kapacitet za brucoše za oko 20 odsto, tako da je za njih ove godine obezbeđeno oko 1.300 mesta - kažu za „Alo!“ u Ustanovi studentski centar „Beograd“ i dodaju da svi studenti koji dobiju mesto mogu da se usele u dom odmah po dobijanju uputa na raspodeli. Krajnji rok za useljenje brucoša u domove je 5. oktobar 2018. godine.

Uspeh u školi uslov za dom

Kako kažu u Ustanovi studentski centar „Beograd“, prošle godine je poslednja na listi devojaka koje su dobile mesto u domu imala prosečnu ocenu iz srednje škole 4,84, a poslednji mladić - 4,76.

U školskoj 2018/2019. godini, beogradski studenti moći će da se smeste u 14 studentskih domova, od kojih je samo dom „Vera Blagojević” isključivo ženski. Cene po osobi zavise od kategorije doma, kao i od broja kreveta u sobi. Neki studenti će za ležaj u četvorokrevetnoj sobi četvrte kategorije izdvojiti 1.020 dinara, dok će za jednokrevetnu sobu prve kategorije biti potrebno 2.230 dinara mesečno.

Oni srećni studenti koji dobiju mesto u nekom od studentskih domova, imaju mogućnost i korišćenja nekih od 17 studentskih restorana u okviru domova ili u njegovoj neposrednoj blizini.