Dragi kamen
Shutterstock
Dragi kamen

Shutterstock

Dragi kamen, Foto: Shutterstock

Zvezde utiču na naše odluke, stavove, izgled i ponašanje, ali dodatno pojačanje možemo da dobijemo noseći kamenčiće koji nas štite. 

OVAN – Karneol

Karneol je mikrokristalna varijanta providnog kvarca koji je obojen oksidiranim gvožđem, te otuda njegov crvenkasti ton. Ovaj poludragi kamen prizemljuje i usidrava u sadašnju stvarnost. Otklanja strah i paniku, obnavlja vitalnost i podstiče kreativnost. On daje hrabrost i podstiče pozitivne izbore u životu, odstranjuje apatiju i motiviše na uspeh u poslu. Karneol je moćna zaštita od zavisi, besa i ozlojeđenosti. Utiče na metabolizam, plodnost, reumatizam i depresiju. Nosi se kao privezak oko vrata. Ako se stavi pored ulaznih vrata prizvaće zaštitu i izobilje u kuću.

BIK – Peridot

Ovaj maslinastozeleni kamen štiti auru, pomaže emotivnu ravnotežu i zarastanje starih ljubavnih rana. Otvara put ka sopstvenom srcu i leči povređen ego. Oslobađa od spoljnih uticaja i otklanja depresiju. Snažan je pročišćivač, čisti otrove i um. Ima prijateljsku energiju i odličan je za lečenje. Donosi obilje, blagostanje, sklad u odnosima. Smanjuje stres, ljutnju i ljubomoru.

BLIZANCI – Smaragd

Ovo je kamen koji donosi blagoslov i odanost kući, pojačava jedinstvo, bezuslovnu ljubav i partnerstvo. Otvara srčanu čakru i umirujuće deluje na osećanja. Obezbeđuje fizički, emotivni i mentalni balans. Otklanja negativne i donosi pozitivne uticaje. Pojačava natčulne sposobnosti. Daje snagu za prevazilaženje nesreće u životu. To je kamen obnove i oporavka. Utiče na pluća, srce, kičmu, mišiće, sinuse i oči – popravljajući vid. Veruje se da, kad se nosi oko vrata, čuva od epilepsije. Nosi se na malom ili domalom prstu, na desnoj ruci i preko srca, ali ga ne treba nositi neprestano jer može da izazove i negativne emocije.

RAK – Rubin

Rubin je kamen izobilja i bogatstva – duhovnog i materijalnog. Budi seksualnost i raspaljuje srce, što je Rakovima izuzetno važno. Ubija egoizam i vodi ka univerzalnoj i duhovnoj ljubavi. Budi odanost, entuzijazam i velikodušnost, a ujedno podstiče i nadahnuće i energiju. Njegova vatrena boja utiče na krv i krvne sudove, pa tako aktivira jetru, čuva od anemije i leukemije, ublažava menstrualne tegobe i reguliše krvni pritisak.

LAV – Lapis Lazuli

Lapis Lazuli odstiče da dohvatite zvezde i krenete pravim putem. Dovodi do prosvetljenja, pojačava natčulne sposobnosti, olakšava duhovno putovanje i podstiče duhovnost. Donosi duševni mir, otklanjajući stres. Odbija neprijatelje i negativnu energiju. Umiruje nervni sistem i ublažava insomniju. Smanjuje bol, naročito kod migrena. Pomaže disajnom sistemu i balansira rad tiroidne žlezde. Čisti organe i hrani skeletni sistem, pa je idealan za žene u menopauzi.

Dragi kamen

Shutterstock

Dragi kamen, Foto: Shutterstock

DEVICA – Oniks

Poludragi kamen oniks je simbol iskrenosti, oštroumnosti i duhovne snage. Budi samouverenost i pomaže ostvarivanje ideja. Velika je podrška ukoliko osećate stres – mentalni ili fizički. Podstiče krepkost i izdržljivost. Veruje se da može da upije tugu i žalost. On je nepresušni izvor životne energije i optimizma. Stvara sklad između duše i tela i velika je pomoć ljudima kojima koncentracija nije jača strana.

VAGA – Safir

Nežne ili indigo plave boje, safir se povezuje sa nebom i planetom Saturn. Uklanja depresiju i melanholiju, poboljšava vid i otklanja napetost. Za Stare Egipćane je bio simbol istine i pravde. On povezuje dušu sa duhom. Produhovljuje, pročišćava i isceljuje. Jača seksualnost i povezuje srce sa umom. Oživljava i čisti krv, koristi se u lečenju hroničnih bolesti, kao i u lečenju epilepsije i oboljenja materice.

ŠKORPIJA – Ahat

Izvrstan je zaštitnički kamen, naročito za decu. Umiruje i jača, rasteruje strahove i uliva samopouzdanje. Smanjuje ljubomoru i prizemljuje emocije. Sonosi sreću i povećava kreativnost. Pojačava vid i štiti od štetnih zračenja. Donosi izobilje i ispunjenost u sve oblasti života. Podstiče na pribranost u teškim periodima i na uživanje u svakom trenutku.

STRELAC – Ametist

Ljubičasti providan kamen poboljšava koncentraciju, umiruje nerve, smanjuje strast i nesanicu, a jača samopoštovanje. Jača intuiciju i štiti od lažnih prijatelja. Pod jastukom donosi miran san i štiti od košmara. Neguje kožu, deluje na oči, dijabetes, hormone, glavobolje... Snažan je čistač krvi i pomaže i kod mentalnih poremećaja.

JARAC – Topaz

Ovaj kamen kao talisman činiće osobu koja ga nosi iskrenom, objektivnom i oslobodiće je od opasnih strasti. Veruje se da pomaže u donošenju ispravnih odluka. Muškarcima daje mudrost, inteligenciju i velikodušnost, a ženama lepotu i plodnost, ali svima donosi bogatstvo. Pomaže kod nesanice, poboljšava krvni pritisak i štiti od ″zlog oka″. On je kamen filozofa i intelektualaca, jer izoštrava misli.

VODOLIJA – Beril

Ovaj kamen će vam pomoći da prevaziđete stres i oslobodite se nepotrebnog prtljaga. Predstavlja čistoću postojanja i pomaže u ostvarivanju potencijala. Odličan je za pojačavanje hrabrosti, oslobađanje od stresa i smirivanje uma. Budi ljubav i ubija anksioznost. Dobar je za probavne organe, plućni i vaskularni sistem. Utiče na jetru, srce, želudac i kičmu. Pojačava otpornost na toksine.

RIBE – Jaspis

Ovaj crvenkasti kamen je simbol opuštanja i nežnosti. Veliki je negovatelj, podržava u periodima stresa i donosi mir. Podseća ljude na to da pomažu jedni drugima. Pruža zaštitu i uzemljuje energiju i telo. Donosi rešenost u svim domenima i pomaže Ribama da istraju do kraja. Podstiče na otvorenost i onome ko ga nosi daje hrabrost da kaže svoje mišljenje. Pomaže tokom duge bolesti ili dugog lečenja i postoperativnog oporavka. Odličan je za vaskularni, digestivni i reproduktivni sistem.

Dragi kamen

Shutterstock

Dragi kamen, Foto: Shutterstock