strah
Shutterstock
strah

Shutterstock

strah, Foto: Shutterstock

Najviše se boje bolesti:

1. Devica
Devica je najveći hipohondar Zodijaka. Najčešće ćete je sresti u Domovima zdravlja i bolnicama. Stalno ide na neke preglede i umišlja da je bolesna. U nekim slučajevima to može preći i u opsesiju. Zato stalno čisti svoj dom, svako malo pere ruke, boji se virusa, bakterija, obavezno se vakciniše protiv gripe i zatvara se u kuću kada krene val bolesti – od crevnih viroza do virusnih oboljenja. I kada vam treba pomoć jer imate visoku temperaturu, neka vam ne pada napamet pozvati Devicu. To bi je čak moglo i uvrediti.

2. Jarac
Njima je najteže izaći na kraj s vlastitim strahovima. A jedan od njih je i strah od bolesti. Sve je u redu dok je zdravlja – reći će vam Jarac. No njegov strah od bolesti je toliko jak da se s njim ne mogu suočiti, pa će izbegavati doktore. No to ga neće omesti da surfuje po internetu i traži objašnjenja za simptome koje oseća u svom telu. I od obične crevne viroze začas će umisliti da boluje od raka debelog creva. Panično se boji nemoći, a bolest je za njega upravo to. Nesposobnost da bude samostalan i da ne zavisi ni od koga.

3. Ribe
Ribe su sklone umišljanju stvari. Imaju bujnu maštu i često vide ono i čega nema. Tako je i s bolestima. Lako padnu pod uticaj panike, pa će i u ovoj epidemiji koronavirusa pronaći razlog zašto nešto ne mogu učiniti. Otići će na bolovanje, osamiti se i izbegavati kontakte s drugim ljudima. Ribe nekad potajno uživaju u nemoći, pa im hipohondrija nekad dobro dođe kao izgovor. Vole da se netko brine o njima, sklone su samosažaljevanju, pa umišljanje bolesti za njih ima itekako smisla.

4. Rak
Za razliku od njegovih prethodnika hipohondara, on ne razmišlja o bolestima, sve dok se ne pojave neke ozbiljnije zdravstvene smetnje. E tada nastaje panika. Zna da ne sme surfovati po internetu jer će tako doći u posed informacija koje mogu upućivati na najgore. Čak su i skloni sakriti od drugih da nešto nije u redu i da se ne osećaju najbolje. No strah od najgoreg mu ne da mira. Zbog svoje preosetljivosti i sklonosti zamišljanju najgorih scenarija, hipohondrija ih retko može zaobići.

5. Vaga
Vage nisu paničari kad je u pitanju zdravlje, no zdravstvene smetnje i sklonost umišljanju bolesti im pomaže u nečemu. Reč je o privlačenju pažnje. Pogledaj me, pomogni mi, budi uz mene, voli me – bolest Vagama služi iz tih razloga. Stoga će nekad kašalj pretvoriti u ozbiljan bronhitis, a temperaturu u opasnu upalu pluća, nadajući se da će oni koji su joj bitni potrčati prema njoj i paziti ju i maziti. No doktoru neće otići, osim ako stvari ne odu predaleko. Reći će, nije to ništa, proći će, samo budi uz mene, to me leči.

Strah panika žena uplađena žena užas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mogu s tim strahom izaći na kraj:

1. Bik
Stabilan i trezveni Bik drži do svog tela i zdravlja. I ne podleže strahu kad se pojave zdravstvene smetnje. Nimalo mu nije svejedno, ali neće o tome na sva zvona. Rešava to sam sa sobom i posetom lekaru. Sklon je i uzimanju biljnih preparata te lečenju aromaterapijom i narodnom medicinom. On smatra da sve ono što postoji u prirodi je lek i veruje da fitoterapija može pomoći u saniranju zdravstvenih poremećaja. Kad se pojavi bolest, prilazi joj ozbiljno, odgovorno i temeljno. Ništa ne prepušta slučaju.

2. Škorpija
Ne voli bolest jer ga to stanje čini nemoćnim, a niti jedan se Škorpion ne voli tako osećati. Voli imati kontrolu nad sobom, svojim životom, nad bliskim osobama, a tako je i sa vlastitim zdravljem. Veruje lekarima, no ne odlazi na preglede sve dok ne mora. Čak ima nešto neobično u njihovom slučaju. Vole boravak u bolnici jer tada je sve pod kontrolom. Imaju svu potrebnu medicinsku njegu te vjeruju da će sve biti u redu. Škorpija se najviše boji smrti, i samo iz tog razloga zazire od bolesti i povremeno upada u stanje hipohondrije.

3. Vodolija
Pripadnici ovog znaka znaju nekad podleći strahovima. Hipohondrija nije neuobičajena u njihovom slučaju, no nije dominantna kao kod Devica. Češće obolijeva od psihosomatskih bolesti. U njegovom umu pojave se nekad fiksne ideje da vrtoglavica upućuje na mogućnost tumora na mozgu, a ponekad se duže zadržava u stanju nekih zdravstvenih problema. Na prvi znak poboljšanja, prestaće uzimati lekove i vratiti se starom načinu ishrane.

žena, molitva, problemi, stres

shutterstock

Foto: shutterstock

Nije ih briga:

1. Strelac
Pripadnici ovog znaka neretko žive u petoj brzini. I nemaju oni vremena razmišljati o bolestima. No kad se bolest pojavi i uspori ih, postaju nemirni i razdražljivi jer moraju ležati i biti pasivni. Vrlo su temeljni o edukaciji o bolesti koja ih spopadne, zašto se pojavljuje, kako je lečiti, pa će pročitati sve članke na tu temu i istražiti sve moguće opcije koje im mogu pomoći. Nema
prepuštanja nemoći, oni aktivno rešavaju svoje probleme. Istina je da češće brinu o zdravlju bližnjih nego o vlastitom.

2. Blizanci
Oni olako pristupaju svom zdravlju. Imaju važnijih stvari koji ih zaokupljaju. Stoga ne vode previše računa o ishrani, a vežbaju uglavnom radi dobrog izgleda. Češće ih spopadaju manje i prolazne zdravstvene smetnje kojima ne pridaju previše značaja. Popiće propisanu terapiju i nastaviti dalje sa svojim životom. Ne boje se bolesti, zapravo o njoj uopće ne razmišljaju. Važnije im je gde se i s kim dobro provesti i zbijati šale na račun koronavirusa. Ima nešto dobro u tome što malo toga uzimaju za ozbiljno.

3. Ovan
Brzi i energični Ovnovi vjeruju da su otporni na bakterije i viruse. Oni žive život punim plućima, pa kad ih i uz krevet veže visoka temperatura, teško da će mirovati cijeli dan. Postat će nervozni i razdražljivi. Oni leže, dok život prolazi mimo njih, u njihovom svetu je to neprihvatljivo. Stoga ponekad sporije leče bolesti jer ne znaju mirovati, nisu disciplinovani. Hipohondrija je u njihovom slučaju vrlo retka, a kada se i pojavi otići će kod lekara i preduzeti sve što mogu kako bi ozdravili, odnosno otklonili strahove.

4. Lav
Oni su ljudi srca i veruju da ljubav sve može isceliti. I više strahuju od gubitka podrške i ljubavi bližnjih, nego od bolesti. Češće imaju poteškoća s pritiskom, srcem i kičmom, no ne shvataju to previše dramatično. Mogu se pohvaliti drugima kako imaju problema sa zdravljem, ali da to nije ništa ozbiljno, oni su jači od toga. Nekad ih ulovi strah kada se pojave simptomi kojima ne mogu dokučiti uzrok, no neće dopustiti umišljanja, već će otići doktoru i tako otkloniti potencijalne strahove.