TOLIKO GA SE PLAŠIMO DA JE DOBIO I STRUČNI NAZIV Karmičko značenje vezano za BROJ 13 i sva verovanja vezana za njega!

Petak jeste, ali ne i onaj baksuzni...

Numerologija, brojevi, astrologija, zodijak, astro
Foto: Shutterstock, ilustracija

Datum koji se ponavlja i do 3 puta u kalendarskoj godini duboko je urezan u pore našeg društva. Strah od tog famoznog datuma je toliko rasprostranjen da je čak dobio i svoje stručne nazive: triskaidekafobija - strah od broja 13 i paraskavedekatriafobija - strah od petka 13, piše Lovesensa.rs.

 

Baksuzluk ovog datuma istoričari povezuju sa petkom 13.10.1307. kada je francuski kralj Filip IV naredio da se pohapse i spale svi francuski templari, a njihova imovina oduzme.

Međutim, strah od lošeg uticaja broja 13 seže i dublje u prošlost, u prethrišćansku eru. Broj 13 sledi nakon broja 12 koji se smatra savršenim, jer se može podeliti na 2, 3, 4 ili 6 jednakih delova, dok kod broja 13 uvek ostaje jedan ostatka i onda je broj 13 simbol nesavršenosti.

UVEK BIRATE POGREŠNE PARTNERE? Numerologija otkriva kako da izbegnete loše veze uz pomoć BROJEVA!

Strah horor film
Foto: Shutterstock

Hrišćani su to povezali sa 13 palih anđela i sa 13 gostiju na Tajnoj večeri, od kojih je upravo 13. po redu, Juda, izdao Isusa.

U modernom dobu ovo uverenje ne jenjava. U svetu, mnoge zgrade pri brojanju spratova ili ulice pri dodeljivanju brojeva kuća, preskaču broj 13. Stavljaju oznaku 12A ili jednostavno odmah pređu na broj 14. Takođe, u holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici ne postoji peron 13, a u takmičenju Formula I ne postoji bolid sa brojem 13. 

 

Mnoge slavne ličnosti su patile ili pate od ovih strahova. Kompozitor Arnold Šenberg je svoju poslednju operu nazvao "Moses und Aron'' umesto pravilnog pisanja "Moeses und Aaron'' (Aaron se piše sa dva slova A), kako bi izbegao 13 slova u nazivu. Zanimljivo je pomenuti da je Šenberg rođen 13. u mesecu, a umro je na petak 13.7.1951. u svojoj 76. godini (7+6=13) u 13 minuta pre ponoći (američkim zapisom 11:47 pm, 1+1+4+7=13).

ŽIVOT ĆE VAM SE OKRENUTI NAOPAČKE! Retrogradni Merkur donosi vrtoglave promene! Do 1. avgusta nikako ne smete da radite OVE STVARI!

Strah panika žena uplađena žena užas
Foto: Shutterstock

Šta numerologija kaže na ovo? 

Broj 13 nosi određena otežanja, broj je karmički, kada je redukovan nosi simboliku Saturna (1+3= 4, broj 4 je Saturnov broj). Ali i pored toga, datum u mesecu se nikad ne posmatra izolovano, već se posmatra u okviru čitavog zapisa datuma (dan, mesec, godina).

VALJAJU VIŠE DRUGIMA NEGO SEBI Četvroka puno radi, ali nikada ne zaradi dovoljno! Evo šta sve nismo znali vezano za numerološki broji 4!

I da zaključimo, petak 13. pored svih strahova i praznoverja, ne mora uopšte da bude fatalan ili baksuzan dan, da li će taj dan nekoj osobi doneti nesreću ili obilje srećnih okolnosti, zavisi od predispozicija datuma rođenja te osobe.

Ne opterećujte se irealnim strahovima, uživajte u životu...

devojka, moda, naočare, sreća, odmor
 Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Alo analiza otkriva koliko dece ćete imati

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi