ŽENE, OBRATITE PAŽNJU! Evo kako PUN MESEC utiče na plodnost, začeće i trudnoću

Položaj Meseca utiče na žene!

Pun mesec, devojka
Foto: Shutterstock

Žene u starom Egiptu, Vavilonu, Mesopotamiji, Grčkoj ili Rimu plodne dane su računale posmatrajući mesec. Naime, menstrualni odnosno mesečni ciklus u idealnoj varijanti javlja se na 28 dana, koliko otprilike traje i lunarni put ovog nebeskog tela.

 

Grčki filozof Aristotel prvi je pisao o direktnom uticaju mesečevih mena na plodnost žene i tvrdio da bi ciklus zdrave žene trebalo da počne u noći mladog meseca, a plodnost kulminira u noći kada je pun. Ukoliko to nije slučaj, smatralo se da je došlo do nekog poremećaja u organizmu i da ta žena teško može da ostane u drugom stanju.

U mnogim kulturama, poput Majanske ili starojevrejske, žene su tradicionalno sa prvim danom mladog meseca bivale pošteđene od fizičkih napora i seksualnih aktivnosti, tada bi odlazile u posebnu prostoriju gde su se narednih nekoliko dana odmarale u ležećem položaju u društvu ostalih žena. Ovaj običaj je direktno povezan za reproduktivnim zdravljem žene, jer se tokom ciklusa zaista preporučuje odmaranje. Inače, brojna medicinska istraživanja potvrdila su da žene kod kojih menstrualni ciklus prati mesečeve mene brže i lakše zatrudne od dama koje takođe imaju redovne cikluse, ali u disbalansu sa ovim nebeskim telom.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi