San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Shutterstock
San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Snovi su kao slova nesvesnog uma. Samo kada bi bili ispisani istim jezikom kojim se koristimo i kad smo budni. Na sreću, imamo mogućnost da ih proučavamo i da ih interpretiramo, naročito najčešće među simbolima koje srećemo u njima.

Iako nema uvek univerzalnih definicija, sledeća značenja nude validnu polaznu tačku za razumevanje naših ličnih značenja snova.

Ovo su 30 najčešćih snova:

Životinje

Često predstavljaju deo psihe koji je vezan za prirodu i opstanak. Ako Vas juri neki predator, to znači da u sebi držite potisnute emocije poput straha ili agresije.

Bebe

Često predstavljaju želju za potomstvom, ali i potrebu da budete voljeni ili ranjivost. Isto tako se mogu tumačiti i kao novi početak.

Bežanje

Ovo jedan od najčešćih simbola u snovima svih kultura. Predstavlja ugroženost, te se treba osvrnuti na to ko Vas juri (može biti simbol) i zašto je taj neko potencijalna pretnja u stvarnom životu.

Odeća

Predstavlja način na koji želimo da nas opaze drugi. Ukoliko je simbol sna ofucana odeća, moguće je da se i sami osećate neatraktivno ili istrošeno. Promena onoga što nosite pak održava promenu u načinu života.

Krstovi

Interpretiraju se subjektivno u zavisnosti od religioznih ubeđenja. Neki ih vide kao simbol ravnoteže, smrti ili kao kraj određene faze života. Bitno je znati određene okolnosti da biste ih jasnije definisali.

Spavanje, san, snovi, krevet,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock

Ispiti

Predstavljaju auto-evaluaciju, a sam predmet ispita održava određeni deo ličnosti ili život koji preispitujete.

Smrt drage ili voljene osobe

Predstavlja promenu (krajeve i nove početke) i nije nikakvo psihičko predviđanje. Ako ste skoro izgubili nekoga, onda jednostavno pokušavate da se sa time pomirite.

Padanje

Čest simbol koji održava anksioznosti vezane za prepuštanje, gubitak kontrole ili neuspehe.

Neispravni uređaji

Rezultat su gašenja centra za govor tokom sna, što Vam otežava da koristite telefon, vidite vreme na satu ili pretražujete internet. Isto tako se može raditi i o anksioznosti u vezi sopstvenih sposobnosti.

Hrana

Kaže se da simbolizuje znanje, jer neguje telo kao što informacije neguju mozak. Međutim, može biti u pitanju i samo hrana.

Demoni

Predstavljaju zle entitete koji simbolizuju potisnute emocije. Može biti da potajno želite da promenite svoje ponašanje.

Kosa

Prema Frojduje vezana je za seksualnost. Bujna kosa simbolizuje plodnost, dok sečenje predstavlja gubitak libida. Opadanje kose izražava doslovce strah od ćelavosti.

Spavanje umor snovi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ruke

Često su prisutne u snovima, ali onda kada su vezane predstavljaju uzaludnost. Pranje ruku odražava krivicu. Gledanje u njih u snu predstavlja dobar način da se postane malo lucidniji.

Kuće

Mogu sadržavati mnoge simbole iz snova, ali zgrada u celini predstavlja unutrašnjost psihe. Svaka soba ili sprat su različite emocije, sećanja i interpretacije značajnih događaja.

Ako ubijete nekog u snu

Ne brinite, niste potencijalni ubica, to je samo deo ličnosti sa željom da „ubije“. Naravno, može se raditi i o neprijateljstvu prema određenoj osobi.

Brak

Simbol želje da se venčate ili stopite sa ženskom ili muškom stranom ličnosti.

Propuštanje leta ili nekog drugog vida transporta

Otkriva frustracije nastale propuštanjem prilika u životu. Najčešće se javlja kada se kolebate oko većih odluka.

Novac

Predstavlja samovrednost osobe. Ako sanjate kako ga menjate, može biti da očekujete neke promene u životu.

Planine

Predstavljaju prepreke, te ukoliko se u snu na njih popnete uživate u istinskom osećanju postignuća. Posmatranje pejzaža sa vrha planine simbolizuje sagledavanje života bez svesnih predrasuda.

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock

Foto: Shutterstock 

Golotinja

Takođe je vrlo česta i predstavlja otkrivanje sebe pred drugima. Možda se osećate ranjivo i razotkriveno pred drugima. Pokazivanje sopstvene nagosti ukazuje na seksualne nagone ili želje u vezi sa priznavanjem.

Ljudi

Odraz su sopstvene psihe i predstavljaju određene aspekte Vaše ličnosti.

Radio aparati i TV-i

Simbol kanala komunikacije između svesnog i nesvesnog.

Putevi

Osim što su doslovne manifestacije, predstavljaju Vaš životni pravac. Možda je vreme da preispitate put na kom ste trenutno.

Škole

Često se javljaju u snovima dece i tinejdžera, ali šta je sa odraslima? U pitanju je potreba da upoznate i razumete sebe.

Snovi o seksualnim odnosima

Govore o pukoj želji za istima ili simbolizuju intimnost. Takođe, prikazuju sjedinjenje nesvesnih emocija sa svesnim prepoznavanjem, te se verovatno budi nova svest i javlja lični rast.

san, spavanje, veza, brak

shutterstock

Foto: shutterstock

Učitelji

Osim što su obični prikazi ljudi, mogu predstavljati autoritete koji imaju moć da Vas prosvetle.

Zubi

Čest su simbol u snovima. Gubitak zuba je nekad otelotvorenje straha od starenja ili da ste drugima neprivlačni.

Biti fizički zatvoren

Odražava Vašu nemogućnost da pobegnete ili da donesete pravu odluku.

Vozila

Odražavaju količinu kontrole koju imate nad svojim životom – npr. da li je automobil van kontrole ili Vas neko drugi vozi?

Voda

Dolazi u mnogim oblicima, simbolizuje nesvestan um. Mirne vodene površine održavaju unutrašnji mir, a nemiran okean sugeriše nelagodu.