Žena, nova godina, praznik, program, televizor, tuga, raskid
Shutterstock
Žena, nova godina, praznik, program, televizor, tuga, raskid

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U toku su novogodišnji i božićni praznici i zato treba naglasiti da snovi koje sanjate na neke bitne datume, imaju poseban značaj.

Ovi datumi mogu biti opštepoznati (verski i državni praznici), ali mogu biti i od ličnog značaja za snevača (godišnjice i jubileji, bilo da se radi o prijatnim ili neprijatnim događajima), kao što su rođendani, datumi venčanja ili razvoda, rođenja ili smrti bliskih osoba ili bilo koji datumi kada se u životu snevača desilo nešto važno.

Ti datumi imaju i posebnu simboliku za san koji se tada javlja tako da, na primer, san sanjan oko Nove godine može da ukazuje na neki novi početak ili promenu, san sanjan na Uskrs može da ukazuje na obnavljanje neke veze, posla ili prijateljstva kao i nekih prethodnih načina ponašanja, načina života, pa čak i bolesti. Snovi sanjani na godišnjice nekih važnih životnih događaja svakako imaju veze sa njima jer su ove godišnjice bile “okidači” za pojavu određenih snova sa određenim sadržajima, pa se o tome, tokom analize ovih snova, mora voditi računa. Jer, ako je, na primer, san sanjan na godišnjicu smrti bliske osobe, mora se, tokom analize potražiti veza sa tom osobom čak iako se ona ne pojavljuje u snu ili treba razmisiti o nekoj drugoj “smrti” u psihološkom životu snevača. Kako je govorio Sigmund Frojd: “Svaki san je reakcija nesvesne psihe na neki svesni, realni, događaj”, te samo saznanje snevača, na svesnom nivou, da se bliži neki bitan datum pokreće u njegovoj psihi mehanizme koji mogu izrežirati odgovarajući san. Po pravilu, ovi snovi uglavnom nose snažniju i važniju poruku nego “obični” snovi.

Spavanje, san, snovi, krevet,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Primer sna

Željana, 54 godine, živi sama sa sinom tinejdžerom i u poslednje vreme ima sa njim brojne nesporazume i probleme. Sanja sledeći san:
“Nalazim se u porodilištu gde sam upravo rodila sina. Porođaj je bio izuzetno lak i brz i, na moje iznenađenje, izveden prirodnim putem. S obzirom na moje godine i podatak da sam se, u stvarnosti, prilikom rođenja sina, porodila carskim rezom (a čega sam svesna u snu), ja sam iznenađena da su se lekari odlučili da me porode spontano i da je porođaj zaista bio vrlo lak i potpuno bezbolan. Uz mene se nalazi i moja majka i mi čekamo da se porođaj okonča odlubljivanjem i rađanjem posteljice. Pošto se i to dogodilo, moja majka posmatra posteljicu i konstatuje da je verovatno deo posteljice zaostao u materici što nije poželjno, pa poziva lekare da intervenišu i dovrše porođaj. Međutim, u bolnici su svi užurbani zbog drugih poslova i nikako da obrate pažnju na nas. Najzad uspevam da nađem jednog koji me pregleda i zaključuje da je sve u najboljem redu i da nije bilo mesta strepnjama. Osećam se dobro i sa puno poverenja prihvatam nalaz lekara, te odlazim iz porodilišta.”

majka i beba, beba, majka, roditelj, dete

shutterstock

Foto: shutterstock

Komentar sna

Rađanje sina snu bi moglo da predstavlja njegovo ponovno “rođenje”, u psihološkom smislu. On se nalazi u periodu adolescencije, završava se jedan njegov životni period, a počinje, tj. “rađa se” drugi. Taj početak, u metaforičnom smislu, predstavlja porođaj u snu. Uprkos zabrinutosti koju majka ima na javi jer često dolazi u sukob sa sinom i ne razume njegovo ponašanje, san govori da je novo rođenje sina veoma lako i prirodno što bi trebalo da koriguje svesni stav koji je očigledno preterano ozbiljan i preuveličavajući odakle i potiče zabrinutost. Podatak koji je poslat, da se majka sama brine o sinu jer je otac odsutan iz života dečaka, objašnjava preteranu zabrinutost koja je, pod tim uslovima, potpuno razumljiva. Majka snevača simbolizuje majčinski deo psihe, majčinski aspekt. U snu, taj aspekt još uvek nije obavio potpuno odvajanje (separaciju) od sina jer majka sumnja da posteljica nije rođena u potpunosti i da lekari (dakle, neko ko je stručan) treba da intervenišu.
Ovu scenu bi mogli povezati sa podatkom koji je takođe dat, a koji se odnosi na nameru da se obrati nekom stručnom savetovalištu za adolescentne krize. Međutim, s obzirom da ipak sama pronalazi lekara (to je lekar “u njoj”, tj. Delovi  psihe koji poseduju potrebno znanje), izgleda da stručna pomoć neće biti potrebna i san hrabri da je majka kadra da sama prođe uspešno kroz ovaj osetljivi period u životu sina.
Lekar u snu potvrđuje da je odvajanje posteljice proteklo u redu, dakle, san nagoveštava da će se i separacija u odnosu na sina uspešno i spontano obaviti “bez intervencije”. San, dakle, ima cilj da smanji tenzije koje su poslednjih meseci veoma opterećivale majku i da nagovesti uspešno odrastanje i psihološki razvoj deteta.