NAJAVLJUJU SIMPTOME KOJU SE JOŠ NISU POJAVILI Saznajte kakvi to snovi otkrivaju od čega ste bolesni!

Svake noći odsanjamo između 4 i 6 snova, čak i ako se nesećamo, a neki od njih mogu da predskažu bolesti čiji se simptomi još nisu poj

Spavanje, san, snovi, krevet,
Foto: Shutterstock, ilustracija

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboleti. Isto to već vekovima tvrdi i narodna tradicija. Simboli iz snova mogu biti predskazatelji tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu upozoriti na rizik od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

 

Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počev od onih koji se iz noći u noć ponavljaju preko živopisnih snova i noćnih mora pa do bizarnih noćnih vizija, mogu upozoriti na bolesti i godinama pre nego što se pojave prvi simptomi.

Slabo srce i noćne more

- Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neprijatne noćne more mogu prouzrokovati i lekovi za krvni pritisak vrste beta-blokatori - kaže profesor Džim Horn, stručnjak za snove sa britanskog Univerziteta u Lofborou.

DOBRO PAZITE SA KIM JE I ŠTA RADI Ako ovaj san sanja žena, moguće da će u narednom periodu imati suparnicu u ljubavi!

Srčani udar
 Foto: Shutterstock

Ti lekovi šire krvne sudove, ali stručnjaci veruju kako mogu i indirektno da menjaju ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika čiji su rezultati objavljeni u holandskom izdanju "Journal of Medicine".

Migrena dolazi s besom

Naučnici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u prsima, taj je rizik povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se kako je to zbog toga što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se snižava nivo kiseonika u mozgu. 

 

Noćne more i ružni snovi prepuni besa i agresije mogu biti i upozorenje da vam dolazi migrena. Sanjate li svake noći da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu biti rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

NAUČNICI POTVRĐUJU! Ako uzimate OVAJ vitamin, ZAPAMTIĆETE sve svoje snove!

Proganjanje zbog alkohola

- Upozoravajući se snovi javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja - ističe dr Oskroft iz bolnice Popvort u Kembridžu. Smatra se da ljudi koji redovno proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju, pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može se pojaviti i tokom odvikavanja od alkohola i sedativno-hipnotičkih lekova.

ŽELIMO IH U SNOVIMA, ALI NE I U KOSI Prema narodnom verovanju, evo šta znači kad sanjate jednu od ovih 15 životinja!

Alkohol, koktel, piće. žurka, proslava
Foto: Shutterstock, ilustracija

- Bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu prouzrokovati polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove - kaže neurolog dr. Patrick McNamara s Medicinskog fakulteta u Bostonu. - I Kasnonoćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru, jer tada delovanje alkohola slabi, a to utiče na hemikalije u mozgu i stvara čudne snove - otkriva profesor Džim Horn, stručnjak za snove sa Univerziteta u Lofborou.

Posebni snovi u menopauzi

Prema svedočanstvima mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije.

- Ako vam se čini da sanjate više nego obično, iza kulisa te plime snova može takođe biti fluktuacija hormona, zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom menstruacije - napominje profesor Horn.

SANJATE ČESTO OSOBU ZA KOJOM TIHO PATITE? Evo šta znači kada sanjate onog u koga ste ZALJUBLJENI!

Iako u noći tokom REM faza "prođemo" od četiri do šest epizoda snova, većine se ne sećamo. Od 28 do 42 sna, koliko ih odsanjamo nedeljno, sećamo se samo dva, tri sna, a ostatak je obrisan. To nije zato što smo hronično zaboravni kad je reč o snovima, nego zato što se sna možemo setiti samo ako se probudimo dok sanjamo, dakle usred "priče", tvrde naučnici.

Ako se "film završi" i vi nastavite nastavite da spavate, taj ćete san zaboraviti. Pretpostavlja se da se žene mnogo više sećaju snova nego muškarci upravo zato što imaju lakši san pa se češće bude.

Ako ste ih sanjali guste i crne, spremite se za svađu! Sva tumačenja vezana za snove o OBLACIMA!

AUTOR: Sanovnik/M.M. DATUM I VREME: 10.08.2019. 10:00 Oblak je vidljiva masa koja nastaje zgušnjavanjem vodene pare u atmosferi. Foto: Profimedia Sanjati olujne crne oblake Ako u snu vidite velike crne oblake kao pred oluju ili nevreme, to implicira da ćete se svađati.

 

BONUS VIDEO:

Alo analiza otkriva koliko dece ćete imati

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi