NAJAVLJUJU SIMPTOME KOJU SE JOŠ NISU POJAVILI! Saznajte kakvi snovi otkrivaju od čega ste bolesni!

Svake noći odsanjamo između 4 i 6 snova, čak i ako se nesećamo, a neki od njih mogu da predskažu bolesti čiji se simptomi još nisu pojavili

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Foto: Shutterstock

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboleti. Isto to već vekovima tvrdi i narodna tradicija. Simboli iz snova mogu biti predskazatelji tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu upozoriti na rizik od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

 

Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počev od onih koji se iz noći u noć ponavljaju preko živopisnih snova i noćnih mora pa do bizarnih noćnih vizija, mogu upozoriti na bolesti i godinama pre nego što se pojave prvi simptomi.

Slabo srce i noćne more

- Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neprijatne noćne more mogu prouzrokovati i lekovi za krvni pritisak vrste beta-blokatori - kaže profesor Džim Horn, stručnjak za snove sa britanskog Univerziteta u Lofborou.

Ti lekovi šire krvne sudove, ali stručnjaci veruju kako mogu i indirektno da menjaju ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more. Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje sprovedeno na više od 6.000 ispitanika čiji su rezultati objavljeni u holandskom izdanju "Journal of Medicine".

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Foto: Shutterstock

Migrena dolazi s besom

Naučnici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osećaju bolove u prsima, taj je rizik povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se kako je to zbog toga što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se snižava nivo kiseonika u mozgu. Pogledajte OVDE kakvi snovi najavljuju smrt.

Noćne more i ružni snovi prepuni besa i agresije mogu biti i upozorenje da vam dolazi migrena. Sanjate li svake noći da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu biti rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

Proganjanje zbog alkohola

- Upozoravajući se snovi javljaju i deset godina pre prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja - ističe dr Oskroft iz bolnice Popvort u Kembridžu. Smatra se da ljudi koji redovno proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju, pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može se pojaviti i tokom odvikavanja od alkohola i sedativno-hipnotičkih lekova.

Alkohol, koktel, piće. žurka, proslava
Foto: Shutterstock, ilustracija

- Bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu prouzrokovati polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove - kaže neurolog dr. Patrick McNamara s Medicinskog fakulteta u Bostonu. - I Kasnonoćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru, jer tada delovanje alkohola slabi, a to utiče na hemikalije u mozgu i stvara čudne snove - otkriva profesor Džim Horn, stručnjak za snove sa Univerziteta u Lofborou.

 

Posebni snovi u menopauzi

Prema svedočanstvima mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije.

- Ako vam se čini da sanjate više nego obično, iza kulisa te plime snova može takođe biti fluktuacija hormona, zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom menstruacije - napominje profesor Horn.

Iako u noći tokom REM faza "prođemo" od četiri do šest epizoda snova, većine se ne sećamo. Od 28 do 42 sna, koliko ih odsanjamo nedeljno, sećamo se samo dva, tri sna, a ostatak je obrisan. To nije zato što smo hronično zaboravni kad je reč o snovima, nego zato što se sna možemo setiti samo ako se probudimo dok sanjamo, dakle usred "priče", tvrde naučnici.

Ako se "film završi" i vi nastavite nastavite da spavate, taj ćete san zaboraviti. Pretpostavlja se da se žene mnogo više sećaju snova nego muškarci upravo zato što imaju lakši san pa se češće bude. Pogledajte OVDE kakvi snovi najavljuju brak.

 

 

 

Vreme je da usporite

Sanjate li više nego obično, to može biti i posledica hroničnih bolova, skidanja sa antidepresiva ili toga što vam je u sobi prevruće ili prehladno. Sve to ometa san i uzrokuje češće buđenje tokom REM faze zbog čega se sećate više snova i verujete da sanjate više nego obično.

- Ako vas noću i rano ujutru snovi bude, to može upozoravati na depresiju i biti znak da ste pod povećanim stresom ili da imate viška kilograma. Okidač za takve snove mogu biti i masna jela. Oni koji su pod teškim stresom ili pate od depresije, ranije ulaze u REM fazu, ranije i "prošetaju" snovima pa se ranije i bude - kaže profesor Horn. Svi takvi snovi su poruka da je vreme da usporite.

Snovi u trudnoći

Mnoge majke svedoče kako su u trudnoći imale živopisne i uznemirujuće snove, ali kod njih je smanjen rizik od postporođajne depresije.

Znaci stresa

Stres se često manifestuje katastrofičnim i paničnim snovima i mnogi sanjaju da dolazi veliki okeanski talas ili da kasne na avion ili nešto slično.

Stres, nervoza, svađa
Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi