san
Shutterstock
san

Shutterstock

san, Foto: Shutterstock

 

Prvi pristup tumačenju snova imao je Sigmund Frojd, veliko ime u svetu psihologije. U njegovim knjigama, u dva toma "Tumačenej snova", sagledava simbole koje sanjamo i odbacuje teoriju da su snovi smao puka slučajnost i niz besmislenih slika.

Ipak, svaki čovek je individualnog mentalnog sklopa, te se i ono što sanjamo vezuje za pojedinca i njegovu psihu. Zato smo najbolji tumači snova mi sami. Stvari koje sanjamo imaju jednistvenu simboliku i asocijaciju, te se ne mogu tumačiti univerzalno.

Sigmund Frojd

AP

Sigmund Frojd, Foto: AP

 

Snovi su tu da nam ukažu na neke situacije, ali i da sebe bolje spoznamo, oni su ogledalo naše podsvesti i kao takvi, moćan su alat u otklanjanju psihičkih tegoba.

Po Frojdu, san je idealan poligon za ostvarenje želja. Kada naši snovi deluju besmisleno, haotično, to s ezove mehanizam cenzure, tj. podsvest ne dozvoljava da nešto loše uznemiri našu svest.

San, snovi

shutterstock

San, snovi, Foto: shutterstock

 

Frojd je tvrdio da u svakom čoveku postoje želje za koje ni on sam ne bi želeo da zna, san u tom slučaju upotrebljava cenzuru, pa je snove odraslog čoveka teško rastumačiti, a san je tu da zaštiti od agresivnih i negativnih misli.