DA LI ZNATE ŠTA SU PARASOMNIJE? Od ovog poremećaja mnogi pate, a da toga nisu ni svesni!

Saznajte kako možete izlečiti parasomniju...

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Foto: Shutterstock

Da li ste ikada čuli za parasomnije? Parasomnije su ustvari smetnje koji se dešavaju samo za vreme spavanja ili je njihova prisutnost tokom spavanja pojačana. Parasomnije se obično pojavljuju povremeno, a iako su dosta neugodne i dojmljive ustvari su bezopasne, ali teško mogu da se iskorene. Češće su izražene u dečjoj dobi i za vreme puberteta, a leče se psihoterapijom i lekovima.

 

Ovo su najčešće parasomnije koje mogu da vam se dese tokom spavanja.

Mesečarenje ili somnambulizam

Mesečaranje uključuje dizanje iz krevera i hodanje sa obično čudnim ponašanjem. Radi se o tome da je osoba samo delomično budna te se netom prije tako probudila iz dubokog sna. Pošto nije u potpunosti razbuđena, ona nije niti svesna onoga šta radi i nema potpunu kontrolu nad svojim postupcima. No, iako osoba nije svesna događaja oko sebe, retko su zabilježni neki problematični oblici ponašanja kao šta su nasilje ili kriminalno ponašanje. Ozlede su takođe rijetke i to su češće ako se osobu probudi za vreme mesečarenja. Iako može da se desi i odraslim osobama, učestalije je mesečarenje kod dece.

Noćno mokrenje – enuresis nocturna

Kod noćnog mokrenja isto dolazi do delomičnog buđenja kao i u svim drugim poremećajima spavanja. Kada se delomično probudi, osoba ima potrebu za nekontroliranim mokrenjem u krevet. Do ovog dođaja ne dolazi zbog sanjanja već se on dešava sponatano. Takođe, ujutro se osoba ničega ne seća. Kada se probudi, oseća jedino mokar krevet.

Noćni strah – pavor nocturnus

Noćni strah je jako sličan mesečarenju i tipičan je isključivo za dečju dob. I kod noćnog straha kao i kod mesečaranja dolazi do buđenja iz dubokog sna, ali nije došlo do potpune budnosti. U tim trenucima straha ne postoji ništa šta bi moglo utešiti osobu. Važno je samo čekati da noćni strah prođe. Ujutro, kada se probudi, osoba se ničega ne seća. Pogledajte OVDE koji snovi najavljuju smrt.

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Foto: Shutterstock

Noćne more – ružni snovi

Noćne more se javljaju kod odraslih i kod dece, iako su noćne more kod dece nešto izraženije i češće. Postoje i životne situacije kod odraslih koje mogu da izazovu noćne more. Radi se najčešće o strasnim situacijama na poslu koje dovode do velikoh psihičkog opterećenja. Noćne more javljaju se u REM fazi sna, a često su izazvane nekim bolestima, povišenom telesnom temperaturom, konzumacijom alkohola i droga ili uzimanjem nekih lekova. Lečenje se provodi tako da se otkloni glavni uzrok koji dovodi do ponavljanja noćnih mora, a ponekad lečenje uključuje i lekove.

Noćni grčevi nogu

Ova pojava najčešće pogađa osobe srednje i zrele žuvotne dobi i to pre samog sna. Grčevi se javljaju u mišićima stopala i potkolenice. Prevencija noćnih grčeva je istezanje nogu par minuta neposredno pre spavanja.

U ostale parasomnije koje nemaju nikakvo patološko značenje spadaju:

bruksizam – škripanje zubima tokom spavanja
iactatio capitis nocturna – kimanje glavom u snu
somnolokvija – govor u snu
hipnagogne vizije – dešavaju se na početku spavanja i uključuju osećaj kao da negdje propadamo ili se spotičemo na nešto. Tada se telo jako trzne i mi se naglo probudimo. Ovo se dešava samo kod procesa uspavljivanja i to zbog toga što se mišići opuštaju pre nego što skroz zaspimo.

Lečenje parasomnija

Povremene parasomnije ne zahtevaju lečenje, no ako se radi o težim i čestim slučajevima poremećaja spavanja, važno je potražiti lečničku pomoć jer ovi poremećaji mogu narušiti kvalitetu života. Ipak, lečenje nije u svim slučajevima uspešno i često je promenjivo. Ipak, vredi pokušati uz lekove koji će uticati na bolje spavanje, čvrsti i dublji san. U slučajevima poremećaja spavanja važna je tačna dijagnoza u koju su onda uključeni standardni benzodijazepinski hipnotici ili triciklički antidepresivi koji će odgoditi REM fazu. Pogledajte OVDE šta znači ako sanjate seks sa šefom.

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Foto: Shutterstock

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi