San, snovi
shutterstock
San, snovi

shutterstock

Foto: shutterstock

Od davnina ljudi pokušavaju na sve načine sami sebi da objasne ili interpretiraju snove koje sanjaju. Ponekad žele da saznaju šta ih očekuje u budućnosti dok sa druge strane žele da shvate da li sanjaju određene snove zbog previše stresa ili se podsvesno toliko boje nečega da sanjaju stalno isti san ili noće more koje ih još dugo progone.

No, osim ružnih snova ili noćnih mora, postoje i oni čudni snovi koje je izuzetno teško objasniti. Oni se pojavljuju obično prije nego utonemo u san ili kada se probudimo.

Spavanje, san, snovi, krevet,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Snovi koji se pojavljuju malo pre nego što zaspimo ili nakon buđenja, deluju toliko stvaro, često su izuzetno napeti i uznemiravajući da se osoba jako preplaši. Takvi snovi zovu se hipnopompne ili hipnagogne halucinancije. Ustvari se radi o slušnim i vidnim halucinacijama, a dele se prema tome kada nastaju. Ako halucinacije u snu nastaju pre nego što zaspimo one se zovu hipnagogne, a ako nastaju pre nego šta se probudimo nazivaju se hipnopompne.

Pod halucijnacijama u snu ne ubrajaju se samo priviđenja, odnosno da vidite stvari koje u stvarnosti nisu tamo već se odnose i na osećanje mirisa i na zvukove koje u stvarnosti ne postoje.

San, snovi

shutterstock

Foto: shutterstock

Halucinacije u snu nastaju u prvom redu zbog mozga koji u trenu kada se telo priprema za san, on ostaje polubudan. Pre nego šta se probudimo, mozak je i dalje u REM fazi sna koja je aktivnija i za vreme koje više sanjamo. Kada se telo budi, snovi iz REM faze ne nestaju već se nastavljaju i u budno stanje te tako dolazi do halucinacija.

Halucinacije u snu se dele na:

- vizualne
- taktilne
- auditivne

Osoba za vreme spavanja može da čuje neke zvukove, vidi nekoga, oseti neki miris ili čak da je neko dodiruje. Sve te situacije su u REM fazi sna potpuno normalna pojava i čovek ih sa vremenom zaboravi, ali u stanju polubudnosti one izazivjau strah i mnogi ih se plaše.

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Halucinacije u snu se češće pojavljuju kod onih osoba koje imaju duže REM faze sna, a osim toga mogu da se jave i kada je osoba neispavana, nakon šta duže vreme konzumira određe lekove, pogotovo antidepresive ili zbog bolesti narkolepsije.

Takođe, halucinacije može da uzrokuje i paraliza sna. Radi se o stanju u kojem smo svesni da smo budi, ali nikako se ne možemo pomaknuti.

Da biste smanjili halucinacije u snu u prvom redu morate da poradite na dobrim navikama spavanja. Svako veče treba leći u približno isto vreme i spavati od 7 do 8 sati svake noći.