horoskop, magija
shutterstock
horoskop, magija

shutterstock

Foto: shutterstock

Ovaj redak događaj mogao je da se prati na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca. Nakon čak 800 godina, na nebu iznad Zemlje pojavila se "Božićna zvezda".

Naime, u ponedeljak je došlo do konjukcije, odnosno približavanja Jupitera i Saturna, naravno gledano sa Zemlje.

Dve najveće planete Sunčevog sistema, su se toliko "približile" 21. decembra da su izgledale poput "dvostrukih planeta".

Sa Zemlje je taj prizor izgledao kao jedna jarka tačka svetla.

Doživljaj je na pojedinim mestima danas moglo pokvariti samo loše vreme, jer je najbolji trenutak za pogled na ovu jedinstvenu pojavu bio oko sat vremena nakon zalaska Sunca.

Za zemlje Balkana tačan trenutak konjukcije dve planete nastupio je u 19:22 časova.

Na današnji dan poravnale su se dve najveće planete u našem solarnom sistemu, Jupiter i Saturn. Takav položaj planeta stvara Vitlejemsku zvezdu. Ova pojava se nije dogodila u poslednjih osam vekova.

Dakle, na dan zimskog solsticija ove planete su se poravnale, bile su u istoj liniji i stvorile su duplu planetu, koja se retko pojavljuje. Upravo se to dogodilo kada je Hrist rođen i zato je ova pojava poznata kao Vitlejemska ili Božićna zvezda, ona koju stavljamo na vrh jelke.

Otud i verovanje da su se tada iz Bagdana ka Jerusalimu krenula tri mudraca, jer je Bagdad tada bio najbolji astronomski centar i znali su da "čitaju" nebo.

PROČITAJTE JOŠ: