ŠTA DONOSI SREĆU, A ŠTA NESREĆU U GODINI SVINjE? Ove stvari nikako ne smete danas da radite, inače će se desiti NEŠTO LOŠE!

Obratite pažnju!

Svinja, godina svinje, kineski horoskop, prase
Foto: Shutterstock

Kineska Nova donosu mnogo verovanja na osnovu kojih se može odrediti kako će narednih 12 meseci izgledati za svakoga od nas.

 

Čišćenje odeće, korišćenje makaza kao i čišćenje podova su neke od lakših stvari koje bi trebalo u utorak da izbegnemo, ali roditeljima će biti teže da za doček izbegnu plač svoje male dece ili ženama da tokom celog dana ne izlaze iz kuće, piše britanski Telegraf.

Prema kineskom verovanju, raditi bilo šta od navedenog 5. februara - dana kada se dočekuje kineska Nova godina 2019. - dovešće do loše sreće za celu narednu godinu. Međutim, nije sve tako crno: Nova 2019. je godina Svinje, a ova životinja po istom verovanju simbolizuje bogatstvo, navodi britanski list.

Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, kineska Nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

Dekoracije su važan deo dolaska kineske Nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika.

 

Slično davanjima poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan deo tradicije. Tokom dočeka kineske Nove godine akcenat je na porodičnom okupljanu i ljudi se, bez obzira na to gde se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica, piše nedeljnik Njuz.

POGLEDAJTE OVDE VELIKI KINESKI HOROSKOP

Nova odeća, koja se nosi na Novu godinu, i bogata novogodišnja trpeza za novogodišnju večeru, treba takođe da doprinesu da naredna godina bude srećna i uspešna. Takođe slanje novogodišnjih čestitki je deo tradicije za kinesku Novu godinu, piše danas Ekonomik Tajms.

Kineska Nova godina naziva se još i "Prolećni festival" i "Lunarna nova godina", jer dolazi u proleće i datirana je na osnovu kineskog lunarnog kalendara.

POGLEDAJTE OVDE VELIKI FINANSIJSKI HOROSKOP

Svaka kineska Nova godina označena je kao "godina" jedne od 12 životinja kineskog horoskopa, a ta životinja treba da obeleži godinu koja nastupa i sve one koji su rođeni u njoj.

Kineska Nova godina je najvažniji godišnji festival za sve ljude kineskog porekla širom sveta.

Proslavlja se više od 1000 godina, možda i mnogo duže, a tradicije koje su uključene su duboko ukorenjene u kineskoj kulturi, za mnoge je to takođe i verski praznik, ispunjen molitvama, darivanjem i drugim činova religijske posvećenosti, navodi Ekonomik Tajms.

Kineska Nova godina
Kineska Nova godina, Foto: Profimedia

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi