STARO VEROVANJE ZA MAJ MESEC Običaji koji se decenijama prenose s kolena na koleno! Saznajte koja je MOĆ jutarnje rose!

Maj mesec se prema crkvenom tumačenju naziva carski, u staroj tradiciji nazivan je traven, cvetanj ili cvetnik.

Vrba
Foto: shutterstock

Narodni kalendar ima skup manje-više nepisanih pravila za svaki mesec u godini, kojih se ovdašnji narodi vekovima pridržavaju.

 

Tako se maj od davnina smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Zbog toga su i osobe koje se rode u maju ovakve:

Vesele su i po prirodi vedra duha. Oštrog pogleda, sklone ka naukama i učenju. Pametne su, pa će novac lako zarađivati, ali isto tako i brzo trošiti i zbog toga mogu da imaju velike nevolje. Naizgled su mirne, ali zapravo lako planu i tada mnogo govore. Reč je o otvorenim osobama koje odmah „u brk” kažu šta hoće i šta o osobi misle. April im je baksuzan mesec i tada će imati svakakve štete. Treba da se paze bolesti stomaka. OVDE pročitajte koji horoskopski znak je nalukaviji!

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, a sve ritualne radnje koje se vrše u vezi su sa zdravljem ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Đurđevak
Đurđevak, Foto: Profimedia

Najviše magijskih rituala u predhrišćansko doba vršeno je oko Đurđevdana, jer je od tog dana zavisilo kakav će biti čitav maj.

Običaji i verovanja naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika. OVDE saznajte šta znači kada nađete detelinu sa 5 listova!

Iz tog perioda potiče i kićenje vrata, prozora i čitave kuće raznim biljem, kako bi godina i dom bili „berićetni“ – „da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru“. Ponegde je običaj da ovo kićenje zelenilom vrše na sam Đurđevdan pre zore.

Narodna nošnja, Srbi, momak i devojka
Foto: Shutterstock

Na đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem „da budu napredni kao vrba“, kite zdravcem „da budu zdravi kao zdravac“, koprivom „da kopriva opeče bolesti sa njim“ i selenom „da im duša miriše kao selen“. OVDE saznajte kojim znakovima stiže novac u maju!

Kaže se da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Rosa Kapi Kapljice vode Voda
Foto: Shutterstock

Moć jutarnje rose

Počev od prvoga maja pa tokom celog meseca, jutarnja rosa ima posebnu magijsku moć. Ukoliko to prilike dozvoljavaju, savršeno bi bilo leći bez odeće na travu i okupati se u jutarnjoj rosi, koja posle treba da se osuši na koži. Ova metoda donosi zdravlje i lepotu.

Kako je ovaj ritual ne praktičan za mnoge ljude, može se praktikovati i drugi sa istim efektima. OVDE saznajte kako da napravite vazu bogatstva!

Naime, jutarnja rosa se prikuplja u čistim staklenim bocama i ostavlja da odstoji na suncu jedan dan. Vodicom politi telo i izgovarati magične reči:

”Umivam se čarobnom vodicom da bi me napravila zdravom lepoticom!”.

Ne brisati telo peškirom već ostaviti da se vodica na koži osuši prirodnim putem.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi