Vrba
shutterstock
Vrba

shutterstock

Foto: shutterstock

Narodni kalendar ima skup manje-više nepisanih pravila za svaki mesec u godini, kojih se ovdašnji narodi vekovima pridržavaju.

 

Tako se maj od davnina smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Zbog toga su i osobe koje se rode u maju ovakve:

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, a sve ritualne radnje koje se vrše u vezi su sa zdravljem ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Đurđevak

Profimedia

Đurđevak, Foto: Profimedia

Najviše magijskih rituala u predhrišćansko doba vršeno je oko Đurđevdana, jer je od tog dana zavisilo kakav će biti čitav maj.

Iz tog perioda potiče i kićenje vrata, prozora i čitave kuće raznim biljem, kako bi godina i dom bili „berićetni“ – „da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru“. Ponegde je običaj da ovo kićenje zelenilom vrše na sam Đurđevdan pre zore.

Narodna nošnja, Srbi, momak i devojka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kaže se da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Rosa Kapi Kapljice vode Voda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Moć jutarnje rose

Počev od prvoga maja pa tokom celog meseca, jutarnja rosa ima posebnu magijsku moć. Ukoliko to prilike dozvoljavaju, savršeno bi bilo leći bez odeće na travu i okupati se u jutarnjoj rosi, koja posle treba da se osuši na koži. Ova metoda donosi zdravlje i lepotu.

Naime, jutarnja rosa se prikuplja u čistim staklenim bocama i ostavlja da odstoji na suncu jedan dan. Vodicom politi telo i izgovarati magične reči:

”Umivam se čarobnom vodicom da bi me napravila zdravom lepoticom!”.

Ne brisati telo peškirom već ostaviti da se vodica na koži osuši prirodnim putem.