Panika, Strah
Profimedia
novac, drvo, pare, feng šui

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Jeste li ikada kucali u drvo za sreću i verovatno usput rekli nešto poput “da se ne urekne”? Ukoliko jeste, da li ste znali da Balkan nije jedina regija na svetu gde ljudi kucaju u drvo za dobru sreću, ili da oteraju lošu sreću? I na kraju, jeste li se ikada zapitali zbog čega to tačno kucamo u drvo?

PROČITAJTE I:

 

Pre dolaska hršćanstva i islama mnoge paganske grupe i kulture, sve od naroda Irske pa do Indije obožavale su, ili smatrale idolima - stabla. Neki su ih koristili za proricanje sudbine, drugi su ih koristili u religijskim ritualima, a treći (poput drevnih Kelta) smatrali su da su stabla domovi drevnih bogova i duhova.

Dok su prvi kucači u drvo još predmet rasprave, autori Stefan Behtel i Debora Aronson u svojim knjigama pronalaze vezu između ovih starih duhova u drveću i današnjeg kucanja u drvo.

Jedna od mogućih verzija jeste da su prvi pagani koji su naselili Evropu kucali u drvo (od kojeg su bile napravljene kuće) kako bi isterali zle duhove iz drveta i sprečili ih da prisluškuju razgovore u domu.

Druga verzija opet kaže da su neke paganske grupe obožavale ove duhove u drveću tako što bi za dobru sreću stavili obe ruke na drvo. Tokom vekova ovaj je verski obred prerastao u kraći način obožavanja, to jest u brzinsko kucanje za sreću.

Oko 1800. godine mnoge su dečje igre u sebi sadržale i čin kucanja u drvo, iako je sama ideja daleko starija. Čini se da su ove igre duboko usadile običaj u decu, jer je do 1900. kucanje u drvo postalo široko prihvaćena tradicija Severne Amerike i Britanije, a kasnije i ostatka Evrope.

PREPORUČUJEMO:

 

U raznim kulturama postoje i razne varijante ovog običaja. Na primer, u Španiji se dodirne drvo nakon nekog događaja koji bi mogao doneti lošu sreću. Amerikanci i Britanci često zadrže ruku par sekundi na drvetu, a ponekad i samo pokucaju.

U Rumuniji se veruje da se loše stvari mogu izbeći kucanjem u drvo, u Bugarskoj se kuca u drvo kako bi se izbegle loše vesti, dok se u zemljama bivše Jugoslavije uglavnom kuca kako bi se nešto dobro potvrdilo, odnosno kako ne bi pošlo po zlu (“da kucnem u drvo” ili “da se ne urekne”).

Sakupljali su vodu sa ZADNJICE, pa pravili šuplje LJUBAVNE KOLAČE da osvoje devojke!

Hrana je oduvek bila jedan od glavnih rekvizita za obavljanje ovakvih radnji, pa nije redak slučaj da su narodi sa Balkana koristili raznorazne metode kako bi osvojila srca onih koje vole, ili bacili strašne "čini" na onoga ko im je naneo zlo

 

BONUS VIDEO:

Alo analiza otkriva koliko dece ćete imati