Da li ćemo biti svedoci nastupajuće kataklizme! Srce opako i hladno, krv će se liti, milosti ni za koga, reči su čoveka koji je predvideo svoju smrt
alo.rs
Smak sveta
Foto: shutterstock

Francuski astrolog, lični lekar kralja Šarla IX i prorok, Mišel de Notr Dam, poznatiji kao Nostradamus, 1. jula 1566. godine pozvao je lokalnog sveštenika kako bi mu dao poslednju pričest.

Kada ga je sluga napuštao te noći, rekao mu je da ga ujutro neće videti živog.

Bilo je kao što je i predvideo.

Nostradamus je sahranjen uspravno u zidove salonske crkve, a njegova supruga Ana napravila je spomen-ploču. U doba Revolucije, Nostradamusov grob oskrnavili su praznoverni vojnici.

Svoja prorčanstva Nostradamus je pisao u stihovima. Stihovi su pisani zagonetnim, dvosmislenim stilom upotrebom francuskih, italijanskih, grčkih i latinskih reči. Razlog za to je bila opasnost da ga proglase vešcem, a takođe je želeo da neupućenima tajne proročanstva ostanu nepoznate.

Zatim, vredi pomenuti njegova proročanstva o Luju XVI, Revoluciji, Napoleonu, i njegovom ponovnom dolasku na vlast, velikom požaru u Londonu.

smak sveta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za proročanstva Mišela Nostradamusa, francuskog lekara koji je živeo i stvarao krajem 15. i početkom 16. veka, karakteristično je da se prepoznaju tek nakon ostvarenja događaja. Po njegovim rečima, proročanstva zahvataju period od 1555. do 3797. godine. Postoji više ključeva kojima ljudi pokušavaju da dešifruju zagonetku, ali nijedan ne daje tačne odgovore. U oko 800 katrena u 10 centurija, i 4 centurije i 167 katrena, Nostradamus daje svoju viziju budućnosti. Većina stihova se odnosi na Francusku. U poslednje vreme, svedoci smo mnogih ratnih razaranja, zemljotresa koji su odneli mnoge živote u Turskoj, Kini, Indiji… cunamija na Tajlandu, u Indoneziji, tornada i jakih vetrova koji pustoše obale SAD i Meksika, katastrofa koje razaraju domove i seju strah širom zemaljske kugle.

Vladar će biti rođen blizu Italije,koji će celoga carstva koštati,reći će, oni s kojima je u društvo. Biće smatran više krvnikom nego Princem.

Sledeći antihrist, kojeg je Nostradamus nazvao “čovek umazan ubistvom, neprijatelj ljudske rase…gori od svih pre njega, proklet i nečovečan”, smatra se Adolfom Hitlerom:

“Iz najdubljih delova zapada Evrope, od siromašne porodice, dete će se roditi, koji će govorom zavoditi mnoge, njegova slava će se proširiti u Istočnom Carstvu”

Adolf Hitler, poznat kao dobar narator koji je zaveo mnoge svoje poznanike da učine neverovatne činove zla, rođen je u Austriji u siromašnoj porodici. Nostradamus je predvideo da će Hitler umreti sam, te takođe “Veliki deo borbenog polja će biti protiv njega ”Neki misle da je treći antihrist koji se pominje bio Sadam Hussein ili Osama bin Laden, jer je Nostradamus predvideo da će doći sa Bliskog Istoka:

Apokalipsa

pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iz jedne arapske zemlje, biće rođen Muhamedov sledbenik, ući će u Evropu noseći plavi turban, biće teror čovečanstvu, nikad većeg horora.

Nostradamus je čak, neki smatraju, predvideo u detalje teroristički napad 11. septembra 2001.U ovom citatu, Nostradamus govori o velikom gradu Novog sveta, blizu 45 stepeni geografske širine. Stručnjaci se slažu da ovo može biti samo Njujork:

Nebo će goreti na četrdeset pet stepeni. Vatra će novom velikom gradu prići. Vatrom će unišititi njihov grad, srce opako i hladno, krv će se liti, milosti ni za koga.

Verovali u njih ili ne, Nostradamusova „Proročanstva“ nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Jedni se kunu da je najveći prorok kojeg je svet ikada video, drugi tvrde da je bio tek dobar pesnik koji je slučajno nešto i pogodio.Uglavnom, njegova knjiga je najčitanija zbirka proročanstava ikada, a kad god se u svetu desi nešto nalik kataklizmi, svi se odmah hvataju za njegove stihove i kažu: „Eto, to je lepo predvideo Nostradamus“…O njemu su pisane knjige, snimani filmovi.Šta god o njemu mislili, osporavali ga ili slavili, jedno je tačno – o njemu se još uvek mnogo i razmišlja i govori.