Slava, žito, kolač
Shutterstock
crkva, vernici, molitva

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku, a mnogi srpski domaćini svoju krsnu slavu. Uz ovog sveca i njegov praznik vezuju se mnoga lepa i zanimljiva narodna verovanja.

PROČITAJTE I:

 

Apostol i pisac jednog od četiri jevanđelja rođen je u Antiohiji u 1.veku. Smatra se jednim od prvih Hristovih učenika koji je širio hrišćansko učenje, i to nakon smrti apostola Pavla.

Sveti Luka se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa, jer je lično naslikao tri ikone Bogorodice. Veruje se da su te ikone najsličnije pravom izgledu Hristove majke. Takođe, tvorac ikona apostola Petra i Pavla takođe je Sveti Luka.

Sveti Luka

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Preminuo je u 84. godini u Tebi u Grčkoj, kada su ga progonitelji hrišćana obesili na drvo masline zbog njegovog propovedanja.

Njegove mošti čuvaju se u Carigradu i veruje se da su čudotvorne. Svako ko se iskreno moli Svetom Luki, naročito ko se pokloni moštima, iskrena i dobra želja biće mu ispunjena.

Sveti Luka je zaštitnik lekara i zdravstvenih ustanova, pa bi naročito trebalo da mu se mole bolesni.

Svetog Luku kao zaštitnika lekara i medicinara danas slavi lekarska profesija, a pravoslavni vernici veruju da njegove mošti imaju čudotvornu moć da iscele i najteže bolesti. Sam Sveti Luka lečio je besplatno.

Naši stari nekada su verovali da će nam se baš na ovaj dan - Lučindan kazati kakva nas zima čeka.

Običaj je bio među srpskim domaćinima da na ovaj dan puste ovnove da nagnaju ovce. Ukoliko bi se ovca natezala bi il’ ne bi naši preci su verovali da će zima duga, oštra i teška. Ukoliko ne bi odbijale ovnove, verovalo se da zima neće biti duga i da će proleće doći ranije. Na ovaj dan su domaćini čašćavali svoje čobane kojima su nosili pite - pazarice.

I dan danas u narodu se kaže: "Sveti Luka, sneg do kuka", a verovalo se i da ako domaćin na Lučindansko jutro porani u tor da obiđe stoku pa vidi kako stoka toga jutra leži, takva će biti i zima - ako je podvila noge, verovalo se da će zima biti oštra a godina zla, a ako je noge opružila, verovali su da ih čeka blaga zima, dobra godina i još bolja letina.

Slava, žito, kolač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U Srbiji je davno bio običaj i da se torovi s ovcama na ovaj dan opasuju crvenim koncem da u njih ne bi ušli vuci i poklali stoku. U Crnoj Gori narod veruje da stopalo Svetog Luke, koje se čuva u jednom tamošnjem manastiru, leči očinji vid. U Crnoj Gori se veruje i da je nebeska duga pojas Svetog Luke.

Ako vam se BROJANICA POKIDA, morate uraditi OVO!

AUTOR: Rasen/M.M. DATUM I VREME: 20.08.2019. 10:11 - 20.08.2019. 10:18 Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih brojanica, pravoslavlje, molitva, verovanje, Isus, Foto: Shutterstock, ilustracija Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita.

 

BONUS VIDEO:

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!