Horoskop, horoskopski znaci
Profimedia
Horoskop, horoskopski znaci

Profimedia

Foto: Profimedia

Svaki dan u nedelji u srpskom narodu ima mnogobrojna značenja. Ima “dobrih” i “loših” dana, pa i deca rođena na ovaj ili onaj dan dobijaju “srećna” ili “nesrećna” znamenja.

PROČITATE JOŠ:

 

Evo šta dan rođenja, prema narodnim verovanjima, govori o vašem životu:

Ponedeljak

Ponedeljak je prvi dan u nedelji i smatra se ujedno i najsrećnijim. Kaže se da će dete koje se rodi u ponedeljak imati dug i uspešan život.

Utorak

Drugi dan u nedelji smatra se najnesrećnijim danom, pa i ljudi rođeni tada neće imati lak život. U utorak, kaže predanje, čak “i vukovi čuvaju krzno”. Na ovaj dan ne valja otpočinjati nikakav rad, jer je baksuzan, pa će i posao ići po zlu i neće se dobro završiti.

Horoskop zodijak horoskopski znaci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sreda

Posebno mnogostruko značenje ima sreda. Ovog dana se mogu otpočinjati poslovi i kretati na put. Veruje se da će bebe rođene ovog dana biti napredne i zdrave. Dete koje prohoda u sredu biće srećno i bogato.

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je srećan dan. U narodu postoji ova izreka: “Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji.” Veoma je dobro, kaže verovanje, da se dete rodi na ovako srećan dan jer će onda ono i u životu biti srećno i uspešno.

Petak

Petak je, prema narodnom verovanju, jedan od nesrećnih dana. Kaže se: “U petak svakom poslu rđav početak.” Osim ovoga, u nekim krajevima Srbije, smatra se da je ovaj dan “nečist” i pogodan da se dođe u dodir sa “demonskim silama”. Zato se i kaže, kada nekome loše ide u životu, da mu je došao “crni petak”.

Subota

Subota je dan posvećena mrtvima. Tada se izlazi na groblje, prave daće i pale sveće. Na ovaj dan čovek treba da bude oprezan da mu se ne desi kakvo zlo.

Horoskop

Profimedia

Foto: Profimedia

Nedelja

Nedelju su stari zamišljali kao žensko biće – Svetu nedelju. Čovek rođen u nedelju biće izuzetno srećno, veruje se, i živeće “gospodski” tj. često će se i mnogo odmarati (svaki dan će mu biti kao nedelja). Za srećnog čoveka se kaže: “Majka ga rodila u belu nedelju.”