POSLE OVOGA NEĆETE VIŠE DECI VEZIVATI CRVENI KONAC OKO RUKE! Pretvara vernike u nevernike! Mnogi ga nose, a ne znaju njegovo PRAVO ZNAČENJE!

Budite oprezni.

Crna magija, vradžbine, urok, prokletstvo, gatare
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ljudi smatraju da ih crveni konac može zaštititi od uroka i loše sreće, najčešće ga stavljaju deci, a ništa o njemu ne znaju.

Mnoge kulture širom sveta veruju da putem naših misli ili zavidnog pogleda osoba može da naškodi drugoj osobi uzrokujući joj bolest, povredu ili čak smrt. Svaki urokljivac je i zavidljivac, a nije svaki zavidljivac urokljivac. Urok je strela koja izlazi iz duše zavidnika i urokljivca prema onome kome zavidi, i nekada ta strela pogađa, a nekada promaši.

Crveni konac pronalazimo kod Jevreja i Hindusa, a njihova drevna magijska sredstva i običaji raširili su se kod ostalih naroda. Nošenje tankog crvenog konca (koji je ujedno i vrsta amajlije) povezuje se sa okultnim, magijskim, izopačenim tumačenjem Tore, poznatijim pod imenom kabala, koja nije ništa drugo do magija izvedena iz jedne od svetih knjiga – a samim tim sveta knjiga je zloupotrebljena.

Za crveni konac ezoteristi veruju kako "odvraća" lošu sreću koju čoveku može da donese urok zlog oka. Na hebrejskom jeziku on se naziva "rojte bindele" i obično je napravljen od tanke vunice. Nosi se na levoj ruci kao narukvica.

Neki od tih crvenih konaca donose se iz Izraela. Ponekad su ogromne količine crvenog konca obavijane oko groba jevrejske biblijske mučenice Rahele u blizini Vitlejema. Smatra se da crveni konac ima ogromne moći i da donosi dobru sreću, kao i da garantuje onome ko ga nosi božansku zaštitu. Većina rabina, međutim, ne zagovara ovaj čin, koji ni na koji način nije sugerisan u svetim knjigama.

Na određenom mestu spominje se vezivanje crvenog konca u smislu zaštite od uroka, a to se nalazi u Tosefti, jednom od prethodnih dela Talmuda (Šabat poglavlje 7-8). Loša vest je ta da to ne sme da se radi, da je strogo zabranjeno. Ovo je okarakterisano kao "darčei emori", bezvredan čin sujeverja i praznoverja, povezan s obožavanjem idola. Neki ortodoksni Jevreji, koji se plaše negativnih uticaja uroka, imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetić u nadi da će time da odvrate uroke i prizovu milost Boga, pa da će beba biti zaštićena od svakoga zla.

Sveća Molitva Religija Vera Pomen Komemoracija Smrt
Foto: Shutterstock

Najezda crvenog konca pojavljuje se osamdesetih godina, nakon perioda intfade u Izraelu, najverovatnije kao vid narodnog običaja, odnosno folklora. Trend je stvoren pod uticajem ličnih i nacionalnih stanja nervoze i stresa zbog političke situacije u zemlji.

Krajem devedestih, crveni konac postaje popularan sa estradnim pop zvezdama u Sjedinjenim Državama kao što su Madona, Majkl Džekson, Rouzi O’Donel, što se zatim prenelo na mlađe naraštaje Holivuda. Od onih koji danas nose crveni konac oko ruke možemo da nabrojimo sledeće: Ešton Kučer, Britni Spirs, Dejvid Bekam, Avril Lavinj, Zek Efron, Vanesa Hadžins i mnogi drugi.

Ovo su dokazi za sve one koji koriste crveni konac, posebno pri "zaštiti" male dece i beba od uroka. Crveni konac nema veze sa verom u Boga koja treba da bude čista od ovih vradžbina. Radi se o paganskom običaju kojem je jedini cilj promocija paganstva. Crveni konac ne može da zaštiti čoveka ni na koji način, ali čovek svakako ovim putem postaje nevernik.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi