Oči, zlo, urokljive oči, bes
Shutterstock, ilustracija
Oči, zlo, urokljive oči, bes

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Još od biblijskih vremena živi verovanje da broj 13 donosi nesreću, a isto važi i za peti dan u nedelji. Zbog toga se za petak 13. kaže da je najbaksuzniji dan u godini. 

Za Judu koji je izdao Isusa Hrista se tvrdi da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. 

magija, devojka, lišće

shutterstock

Foto: shutterstock

Na Zapadu se na mesto br. 13 stavlja lutka ili plišani meda kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.

U nekim hotelima ne postoji "soba broj 13", a mnoge visoke zgrade "nemaju" 13. sprat već posle 12. ide 14. Takođe, mnogi svetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sedišta u avionu pod tim brojem. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

zlo, magija, vradžbine

shutterstock

Foto: shutterstock

U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima.

U slavnim "Kenterberijskim pričama" Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše: "A u petak se sruči sva nesreća". U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio "dan za vešanje" jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt. Petak je dan u nedelji kada je Isus Hrist razapet (Veliki petak).

Vudu magija

Profimedia

Foto: Profimedia

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu se smatra simbolom velike nesreće, a ta vrsta praznoverja rasprostranjena je i danas, u 21. veku.

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

Knjige, spaljivanje, vatra, zapaljene knjige, gori knjiga

Profimedia

Foto: Profimedia