Nostradamus
Shutterstock
Nostradamus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

S obzirom na veliki broj zaraženih od koronavirusa, zabrinutost u celom svetu raste.

Ono što javnost najviše zanima jeste u kom će se smeru kretati epidemija, a neki su se čak okrenuli Nostradamusovim zapisima iz 15. veka.

Nostradamus je svoja navodna proročanstva pisao u obliku mističnih metafora, a većina je objavljena u knjizi "Les Propheties" 1555. godine.

Korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Onaj deo koji se navodno tiče koronavirusa navodi da je reč o "velikoj kugi".

- Velika kuga pomorskog grada neće stati dok ne osveti smrt pravedne krvi, osuđene da plati cenu bez počinjenog zločina i veliku damu iznerviranu pretvaranjem - navodi se u odlomku.

Mnoga tumačenja Nostradamusovih zapisa za ovu godinu su predvidela i velike požare i zemljotrese. Navodno, tu se pominju Grčka, Hrvatska, Portugalija, Španija, Holandija, Francuska i Nemačka.

Nostradamus

Profimedia

Foto: Profimedia

Brajan Daning, autor podkasta "Sceptoid" smatra da su predviđanja Nostradamusa velika zabluda koja se slučajno povezuju sa svetskim događajima, kao i da su njegovi zapisi grubo protumačeni.

- Njegovi zapisi se tumače na pogrešan način. Dvoumni i pogrešni prevodi, kreativne interpretacije su glavna odlika ovih tumačenja, a zapravo je zanimljivo da je Nostradamus bio vanvremenski čovek i svetlo svog vremena. Izmišljati tumačenja njegovog vrhunskog dela je i nepoštovanje urbane legende i njegove ličnosti. Cenite njegov doprinos medicini, renesansnoj literaturi i nemojte trivijalizovati njegova dobra dela u korist paranormalnih magijskih moći - ističe on.