POMAŽE I KOD OPORAVKA ORGANIZMA! Magična AMAJLIJA iz prirode! Ovak cvet svima donosi LJUBAV i SREĆU!

Pronađite ga i vi...

Đurđevak
Foto: Shutterstock

Prema legendi, đurđevak je nastao iz Evinih suza, koje su potekle kada je napustila Rajski vrt. Predstavlja simbol nežnosti, ljupkosti i čistote. Upravo je zbog toga đurđevak od srednjeg veka krasio bukete nevesti verujući se da će doneti sreću u ljubavi.

Otuda izreka:

"Mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama".

Zbog verovanja da donosi dobru sreću, hajduci su uoči Đurđevdana bili kićeni đurđevkom, noseći ga kao amajliju.

Đurđevku se pripisuje i magijska moć, stoga je često činio važan sastojak magijskih rituala. Njegov značaj nije promakao ni prilikom tumačenja snova u kojima se pojavljuje. Stari su govorili da, putem snova, najavljuje poklone od drage osobe. Ukrašavanje krovova i vrata vencima đurđevka i ostalog cveća uoči Đurđevdana donosi "cvetnu" i uspešnu godinu.

Đurđevak
Foto: Shutterstock

U dvanaestom veku otkrivena su lekovita svojstva đurđevka. Danas farmaceutske industrije uveliko proizvode preparate na bazi đurđevka, koji su korisni za probleme sa srcem i krvnim sudovima. U kombinaciji sa valerijanom daje odlične rezultate za umirenje.

 

U narodnoj medicini, đurđevak pomešan sa alkoholom smanjuje upalne procese i značajno umanjuje bolove. Eterično ulje đurđevka i lavande otklanja umor ako se nanese na zadnji deo vrata i umasira.

Međutim, đurđevak sadrži i izrazito otrovne sastojke i može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, mučnine, nesvestica, snažno znojenje, usporen rad srca.

Stoga, ne preporučuje se njegovo korišćenje bez jasnog uputstva. Važno je prati ruke nakon dolaženja u kontakt sa bilo kojim delom đurđevka, a posebno je važno da ga izbegavaju trudnice i deca!

Trudnica, kafić, trudnoća
Foto: Shutterstock, ilustracija

Napomena: Pre koruišćenja đurđevka u lekovite svrhe obavezno se konsultujte sa stručnjakom!

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi